logo

Satele din împrejurimile orașului Lipcani se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice, opinie


https://www.ipn.md/ro/satele-din-imprejurimile-orasului-lipcani-se-confrunta-cu-o-7967_1104512.html

Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani se concentrează pe vocația pedagogică, promovând în același timp valorile fundamentale ale educației și oferind un învățământ de înaltă calitate, adaptat la tendințele și perspectivele moderne în domeniul educației. Aceste aspecte au fost subliniate de către colectivul profesoral, elevi și părinți, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la reorganizarea instituției prin fuziune cu Colegiul Pedagogic din Bălți. Directorul colegiului din Lipcani, Daniela Didic, a subliniat că satele din împrejurimile orașului se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice și au nevoie urgentă de specialiști. Situația poate fi remediată cu implicarea absolvenților colegiului.

Directorul instituției, Daniela Didic, a declarat că absolvirea unui colegiu este un prim pas în dezvoltarea personalității, în angajarea unui tânăr specialist și formarea acestuia. Specialistul care are diploma de colegiu se poate angaja și, în baza venitului pe care îl obține, poate să-și deschidă viitorul, încât să-și urmeze mai departe studiile, să-și creeze o familie și să rămână în țară. „Noi avem nevoie de tinerii noștri ca să rămână, să nu plece”, a spus directorul colegiului în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Daniela Didic a comunicat că este absolventa colegiului, și-a făcut studiile de licență și master, dar a decis să rămână acasă, pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Directorul instituției spune că, în timpul orelor, mereu îndeamnă elevii să lucreze acasă, lângă părinți. Elevii colegiului, promovând practica și remarcându-se ca studenți buni, sunt solicitați la muncă. „Păstrați-ne identitatea juridică, permiteți-ne să avem admitere pentru anul 2024, conform comenzii de stat. Dați-ne o șansă să demonstrăm că într-adevăr instituția va face fața tuturor cerințelor”, s-a adresat directorul colegiului autorităților centrale.

Tatiana Guțan, profesoară, spune că are o absolventă clasei a IX-a în acest an care și-a dorit să devină pedagog, să studieze la specialitatea Educație timpurie, dar acum este dezorientată. „Copiii sunt total dezamăgiții și nu știu ce să facă, unde să-și continuă studiile. Nu doar acest copil este într-o așa situație, dar mai mulți copii din zona noastră, din raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia care își fac studiile la noi în colegiu”, a comunicat profesoara.

Președintele raionului Briceni, Dorin Pavaloi, a menționat că peste 50% din elevii care astăzi își fac studiile la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani nu vor mai reveni la studii dacă colegiul va fi fuzionat cu instituția din Bălți. Ulterior, acești elevi vor începe să-și caute o sursă de existență și vor lua calea străinătății.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.