Şase organizaţii au lansat o campanie de promovare a adopţiei naţionale
https://www.ipn.md/ro/sase-organizatii-au-lansat-o-campanie-de-promovare-a-adoptiei-nationale-7967_960226.html
Campania de promovare a adopţiei naţionale în cadrul proiectului TACIS „Promovarea noilor servicii pentru facilitarea procesului de reintegrare a copiilor instituţionalizaţi din R. Moldova” a unit eforturile a 6 instituţii de stat şi organizaţii non-guvernamentale în procesul integrării copiilor în familii. Campania, finanţată de Uniunea Europeană, a fost lansată astăzi, 6 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit autorului ideii, preşedintele organizaţiei Amici dei Bambini Moldova, Alexandru Ţuşca, obiectivul principal al proiectului este promovarea reintegrării familiale a copiilor în stare de abandon, aflaţi în îngrijirea instituţiilor de tip rezidenţial din RM, iar campania de promovare are scopul de a sensibiliza atât administraţile statului şi locale, cât şi comunitatea privind necesitatea adopţiilor copiilor aflaţi în dificultate.
Preşedintele Comitetului naţional pentru adopţii, Eugenia Goncear, afirmă că adopţia naţională este una din cele mai importante forme de protecţie a copilului, plasându-se înaintea internatelor, centrelor de plasament etc., unde copiii nu se simt bine. Potrivit sursei citate, e nevoie de schimbări în psihologia părinţilor, copiilor şi a comunităţii asupra adopţiei.
Mariana Ianachevici, reprezentant al organizaţiei „Salvaţi copiii”, susţine că un copil care a absolvit o şcoală-internat nu este pregătit pentru viaţă, nu se poate integra în circuitul normal, nu ştie cum să-şi gestioneze finanţele. „Vom încerca în cadrul campaniei să demonstrăm că fiecare copil trebuie să se simtă fiu sau fiică şi că toate cuplurile care îşi doresc adopţii sunt o resursă pentru copiii instituţionalizaţi”, a spus ea.
În cadrul implementării campaniei de promovare a adopţiei naţionale, o misiune de pregătire îi revine Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului. Astfel, ea organizează cursuri pre- şi postadoptive, în cadrul cărora cuplurile care îşi doresc adopţiile vor fi instruiţi asupra cadrului legislativ în domeniu, problemele ce pot apărea odată cu adopţia unui copil, situaţiile dificile, riscurile, metodele de educaţie.
Campania va fii promovată de Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Comitetul Naţional pentru adopţii, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, „Salvaţi copiii”, Asociaţia Naţională a părinţilor adoptivi şi Amici dei Bambini, Moldova.
Potrivit statisticilor, în anul 2005, în R. Moldova au fost înregistrate 280 de adopţii a copiilor instituţionalizaţi, iar în prima jumătate a anului în curs, alţi 94 copii şi-au găsit o familie.