Șase fete ale casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale din Hâncești (fete), vor trăi de astăzi într-o casă comunitară în satul Mereșeni, din același raion. Potrivit directorului casei-internat pentru fete din Hâncești, Elizaveta Iacub, în cadrul serviciului „Casă comunitară” fetele vor fi îngrijite de o echipă de suport un an de zile, timp în care vor trebui să capete deprinderi de a trăi independent în comunitate, să stabilească relații de comunicare cu oamenii sau să-și găsească un loc de muncă, transmite IPN.
Echipa de suport va acorda servicii de îngrijire și va lucra împreună cu fetele la formarea abilităților elementare pentru viață, precum abilitatea de a mânca fără suport, de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca, etc.
Totodată, echipa de suport va implica locatarii casei în activități de menaj, vocaționale, recreative, în stabilirea unor relații sociale – pentru a le facilita incluziunea în comunitate. În caz de necesitate, profesionişti din cadrul altor servicii din comunitate se vor implica în asistarea lor.
Viceministrul muncii, protecției sociale și familiei, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că serviciile sociale alternative îngrijirii rezidențiale este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova. „Persoanele cu dizabilități au nevoie și trebuie să fie parte a societății, să învețe, să comunice și să participe la activitățile comunității”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.
Serviciul social „Casa Comunitară” din satul Mereșeni, r. Hîncești a fost deschis de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în parteneriat cu autoritățile publice locale și din mijloacele financiare ale instituției din subordine, casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale(fete) din Hâncești. Pentru realizarea proiectului instituția a alocat peste 34 mii de euro.
O casă comunitară similară, pentru 6 persoane cu dizabilități, dezinstituționalizate de la internatul psihoneurologic din Bădiceni, a fost deschisă și în satul Zgurița, raionul Drochia.