În noul Guvern, învestit astăzi, 14 noiembrie, se regăsesc șase consilieri prezidențiali, unul fiind și prim-ministrul Ion Chicu. Printre membrii cabinetului de miniștri se mai numără un ministru din Guvernul condus de Maia Sandu, dar și foști secretari de stat din executivul condus de Pavel Filip. Din cei nouă miniștri, doar unul este femeie, transmite IPN.
Prim-ministrul Ion Chicu a deținut în perioada 2006-2008 funcția de viceministru al finanțelor, iar în perioada 2008-2009 a fost consilier pe probleme economice și de politică externă al prim-ministrului Zinaida Greceanîi. În ianuarie 2018, a devenit secretar general la Ministerul Finanțelor, iar din decembrie 2018 până iunie 2019, a ocupat funcția de ministru. Din iulie 2019 și până la învestirea executivului. a ocupat funcția de consilier prezidențial.
Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, până la numire a fost consilier prezidențial în domeniul politicii externe. Noul ministru a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul de Externe în perioada anilor 1996-2010. În 2010 a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Germania, iar ulterior a fost amabsador și în Regatul Danemarcei, prin cumul, cu reşedinţa la Berlin. De asemenea, a fost ambasador și în China.
Un alt consilier prezidențial, Victor Gaiciuc, a fost numit ministru al apărării. Gaiciuc a mai deținut funcția de ministru al apărării în Guvernul Tarlev. În 2005 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și reprezentant al Republicii Moldova la NATO. Ulterior, i s-a adăugat, prin cumul, și funcția de ambasador în Regatul Țărilor de Jos, cu reședința la Bruxelles. După alegerile din februarie 2019, a devenit deputat pe lista Partidului Socialiștilor, însă a renunțat la mandat în favoarea funcției de consilier al șefului statului în domeniul apărării şi securităţii naţionale, fiind și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.
Consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, este noul ministru al educației, culturii și cercetării. Acesta este doctor în filozofie, fiind conferenţiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă preşedintele țării.
Și minitrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, vine din funcția de consilier prezidențial și anume în domeniul dezvoltării sociale. Anterior, Viorica Dumbrăveanu a deținut funcția de șefă de direcție la Ministerul Muncii și Protecție Socială. În 2017 a fost și viceministru la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar apoi secretar de stat în același minister în Guvernul Filip.
Consilier prezidențial în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice, Ion Perju, a devenit ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului în noul Guvern. A fost viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, numit în 2008 printr-un decret semnat de prim-ministrul de atunci Zinaida Greceanîi.
Vicepremier și ministru al finanțelor este Sergiu Pușcuța. Anterior a deținut, în două perioade diferite, funcția de șef al Serviciului Fiscal de Stat. Sergiu Pușcuța a fost și consilier al președintelui Vladimir Voronin în probleme financiare.
Vicepremier pentru reintegrare este Alexandru Flenchea, care a deținut funcția de șef al Biroului pentru reintegrare.
Ministru al economiei și infrastructurii a fost numit Anatol Usatîi, care în Guvernul Filip a deținut funcția de secretar de stat în același minister. Anterior, a fost și viceministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor.
Noul ministru al afacerilor interne este Pavel Voicu, care în Guvernul Sandu a deținut funcția de ministru al apărării. Anterior, în diferite perioade a condus mai multe inspectorate de poliție, a deținut și alte funcții în organele de poliție.
Ministrul justiției este Fadei Nagacevschi, avocat de profesie. A deținut funcția de consilier al președintei Parlamentului, lidera Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi. Acesta a fost și juristul formațiunii.
Din cabinetul de miniștri face parte și guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.
Învestirea noului Guvern vine după ce marți, 12 noiembrie, cabinetul de miniștri în frunte cu Maia Sandu a fost demis în urma moțiunii de cenzură înaintate de Partidul Socialiștilor. Pe parcursul zilei de miercuri, șeful statului, Igor Dodon, a desfășurat consultări cu fracțiunile parlamentare, iar la sfârșitul zilei a semnat decretul de desemnare a lui Ion Chicu la funcția de prim-ministru.