logo

Sărbătoarea valorilor europene și păcii în Piața Marii Adunări Naționale


https://www.ipn.md/ro/sarbatoarea-valorilor-europene-si-pacii-in-piata-marii-adunari-7965_1104448.html

Oamenii din diferite colțuri ale țării s-au adunat la Chișinău pentru a celebra Ziua Europei. Evenimentul, sărbătorit în Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și Uniunii Europene. La inaugurarea festivității, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Ziua Europei este o continuitate a victoriei forțelor aliate care a făcut posibilă pacea. „Victoria din cel de-al Doilea Război Mondial și pacea care i-a urmat au fost obținute doar datorită efortului unit al statelor aliate de a se opune răului și rezistenței naționale din fiecare țară”, a declarat șefa statului, citată de IPN.


Președintele Republicii Moldova a menționat că „Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei nu sunt contradictorii”. „Ziua în care războiul a fost oprit ne lasă amintirea dureroasă a morții și suferinței, însă această zi marchează și pasul care a dus la cea mai importantă renaștere a continentului european. Crearea Uniunii Europene a garantat și garantează pacea între țările membre. Vă îndemnăm să nu lăsăm pe nimeni să pună granițe între noi, să ne plângem morții împreună, să păstrăm vie amintirea eroilor noștri și să muncim împreună pentru pace. Pacea nu este o noțiune ideologică. Vrem pace pentru că ne iubim casa și familia. Și, pentru că pacea e prioritatea noastră, Moldova alege Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a spus că aderarea la Uniunea Europeană „pune Republica Moldova pe un făgaș de dezvoltare care va oferi cetățenilor țării un viitor pașnic și sigur acasă”, iar Moldova Europeană înseamnă un stat cu prieteni puternici, de încredere, alături de care să se simtă în siguranță. „Acum depinde de noi să facem din Moldova un stat european până în 2030. Nimeni nu ne poate opri din drum, dacă vom păși hotărât”, a declarat președintele, precizând că, în luna octombrie, moldovenii vor decide prin vot asupra viitorului țării la referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Maia Sandu și-a manifestat dorința ca toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul de trai și limba vorbită, să poată beneficia de integrarea europeană.

Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a declarat că prezența demnitarilor europeni și ambasadorilor europeni la eveniment este un semn al unui suport comun și al solidarității. Potrivit lui, Uniunea Europeană oferă un sprijin cuprinzător pentru populația din Republica Moldova, atât pe plan financiar, cât și prin diferite proiecte, dar și apreciază suportul pe care îl oferă Republica Moldova Ucrainei și Europei „în această perioadă complicată”. Comisarul european a reamintit că Moldovei i s-a acordat în mod unanim perspectiva de a se alătura Uniunii Europene și acum este țară candidat. Europa va ajuta țara să se integreze în cel mai de succes proiect – Uniunea Europeană, a mai menționat comisarul european. Oficialul s-a declarat încrezător că Republica Moldova va începe în curând negocierile de aderare.

Ziua Europei a fost marcată în acest an în Republica Moldova cu genericul „Libertate, pace, prosperitate – Europa ești tu!”. În capitală, a fost organizat Orășelul European unde statele membre ale Uniunii Europene au împărtășit cu vizitatorii tradițiile lor culturale și culinare. Vizitatorii au putut să participe la chestionare, jocuri de provocare, precum și să cunoască despre activitățile derulate în cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. Evenimentele dedicate Zilei Europei 2024 vor avea loc pe tot parcursul lunii mai.