Sărbătoarea corului la Chişinău
https://www.ipn.md/ro/sarbatoarea-corului-la-chisinau-7967_975603.html
Peste 1500 de glasuri de copii au răsunat sâmbătă, 16 mai, în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet din capitală, unde a fost celebrată „Sărbătoarea corului”, transmite Info-Prim Neo.
Cea de-a IV ediţie a sărbătorii, organizată de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău, s-a desfăşurat sub genericul: „Ţara de ieri şi de mâine, Moldova mea”.
Îmbrăcaţi în costume asortate, cu baloane şi steguleţe multicolore, copii au mărşăluit sub ritmurile orchestrei Ministerului Afacerilor Interne de la Primăria Chişinău, până în scuarul teatrului. Aici ei şi-au unit vocile într-un mare cor, sub aplauzele părinţilor, profesorilor şi a spectatorilor.
„Este o sărbătoare frumoasă, vie, o bună tradiţie pe care sperăm că vom reuşi să o continuăm şi pe viitor”, a declarat pentru Info-Prim Neo şefa DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
La festivitate participă 36 de coruri de copiii din 18 instituţii de învăţământ din capitală. Toţi copii sunt elevi în clase cu profil estetic. Pe lângă copii din Chişinău, la sărbătoare a fost invitat corul liceului teoretic din satul Recea, raionul Râşcani.
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb s-a întors recent din capitala Estoniei, Tallinn, unde o dată la 5 ani se desfăşoară sărbătoarea „Câmpul cântării”, la care participă coruri formate din până la 300 mii de oameni, copii şi maturi.
„La noi sărbătoarea are loc mai frecvent, o dată la doi ani şi aceasta ne bucură. Poate că vom ajunge şi noi la un număr atât de mare de participanţi, pentru că prin cântec, prin activitate culturală, se valorifică tradiţia poporului”, a remarcat şefa DGETS. Anul viitor, direcţia va iniţia un concurs cu acelaşi generic, „Sărbătoarea muzicii”, iar în 2011 va avea loc cea de-a V ediţie a sărbătorii.
Ideea şi iniţiativa acestei festivităţi muzicale aparţine dirijorului şi compozitorului Victor Creangă, conducătorul artistic al corului mare „Sonata” de la liceul „Nicolae Iorga”. El este şi autorul siglei şi imnului sărbătorii.
„Fiind student la Conservator în anul 1965 am avut fericirea să mă aflu pentru prima dată pe câmpul coral din oraşul Tallinn şi mi-am pus în gând: cât voi fi şi voi trăi, să-l încetăţenesc la noi. Am hotărât ca sărbătoarea să aibă loc odată la 2 ani.”, ne-a mărturisit Victor Creangă.
Cândva, dirijorul a organizat o astfel de sărbătoare la Teatrul Verde, la care au participat două mii de interpreţi adulţi din toată republica. Acum visul lui este ca această scenă să fie refăcută şi copiii să cânte acolo. „Este ungheraşul de aur al capitalei noastre. Acolo copiii nu ar auzi zgomote din jur, decât vocile lor”. Victor Creangă are convingerea că „anume arta corală a educat cultura generală a populaţiei din cele trei ţări baltice” şi crede că ea este „este instrumentul perfect în educaţia estetică a naţiunii”.
La ediţia precedentă a „Sărbătorii corului”, din anul 2007, au participat 2200 copii din Moldova, România şi Rusia.