logo

Sărbătoare mare: Nașterea Maicii Domnului


https://www.ipn.md/ro/sarbatoare-mare-nasterea-maicii-domnului-7967_1107477.html

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc sâmbătă Naşterea Maicii Domnului, numită în popor şi Sfânta Maria Mică. Este o zi de mare sărbătoare pentru creştinii ortocşi de stil vechi și este prima din cursul anului bisericesc, ce aminteşte despre venirea pe lume a Fecioarei Maria, mama lui Iisus Hristos. În această zi în biserici sunt săvârşite sfinte liturghii, la care creştinii vin pentru a se ruga şi petru a sfinţi fructe de toamnă şi struguri, transmite IPN.

Scripturile spun că Părinţii Maicii Domnului au fost Drepţii Ioachim şi Ana. Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. În Israel, lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu. Cei doi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.

Potrivit calendarului popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Iar după 21 septembrie, gospodarii încep semănatul culturilor de toamnă.

Tot astăzi, este sărbătorit hramul în mai multe localităţi din Moldova, printre care Stăuceni din municipiul Chişinău, Căinarii-Vechi din raionul Soroca, Grinăuţi din Râşcani.

De asemenea, femeile cu numele Maria îşi sărbătoresc onomastica. În Moldova aproape 130 de mii de femei au numele Maria, aproape 23 de mii - Mariana, iar peste 20 de mii - Marina.