Sărăcia în R. Moldova ar fi în creştere fără remitenţele moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare, spun experţii Băncii Mondiale
https://www.ipn.md/ro/saracia-in-r-moldova-ar-fi-in-crestere-fara-remitentele-moldovenilor-aflati-la-m-7966_966482.html
Sărăcia în R. Moldova ar fi în creştere, fără remitenţele moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare, a declarat marţi, 18 septembrie, economistul - şef pe regiunea Europa şi Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale (BM), Willem van Eeghen, în cadrul prezentării la Chişinău a Raportului "Migraţia şi remitenţele: Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică".
Potrivit datelor prezentate de oficialul BM, R. Moldova este prima în topul unor ţări din fosta URSS şi Europa, comparabile ca situaţie economică, privind volumul remitenţelor raportate la Produsul Intern Brut. Eeghen a menţionat că cele 900 mln USD de remitenţe transferate în R. Moldova în 2005 constituie cca 30% din PIB. Fără aceşti bani, veniturile ţării ar putea să fie în declin dramatic, pentru că se va reduce consumul, vor exista mai puţine construcţii etc. „Remitenţele sunt foarte importante pentru economia ţării la moment şi ar fi o situaţie absolut dramatică dacă remitenţele ar înceta să vină”, a spus oficialul.
Referitor la volumul real al remitenţelor care vin în Moldova, economistul BM spune că este foarte dificil de estimat, deoarece pe lângă remitenţele transferate prin sistemul bancar, mai există şi modalitatea neformală de transmitere a banilor prin intermediul diferitor persoane.
Willem van Eeghen spune că remitenţele sunt benefice atât pentru a reduce sărăcia, cât şi pentru creşterea durabilă a economiei. În ultimul caz, însă, migranţii vor investi în economia ţării numai atunci când climatul investiţional va fi unul favorabil, în caz contrar vor transfera banii doar pentru consum.
Datele raportului mai atestă în calitate de avantaje ale remitenţelor faptul că 36% din veniturile câştigate sunt expediate în ţara de origine, 26% din migranţi intenţionează să iniţieze o afacere la întoarcere, 70% din cei care se întorc în ţară încearcă să-şi îmbunătăţească oportunităţile de muncă, obţinând în străinătate anumite abilităţi.
Deşi valul de imigranţi din ţările de est spre ţările de vest este mare, există de asemenea un flux însemnat de imigranţi din fostele republici sovietice spre Rusia, dar există şi SUA care este cea mai mare ţară receptoare de migranţi din întreaga lume, în mare parte ilegali. Potrivit estimărilor BM, numărul imigranţilor în Rusia se estimează în prezent de la 1 la 10 mln de oameni.
Prognozele BM atestă că în viitorii ani numărul imigranţilor în Europa şi Asia Centrală ar putea să crească, implicit şi din contul moldovenilor.