Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană este documentul-cheie în relația Republicii Moldova cu UE, care ajută la modernizarea țarii, instituțiilor și economiei, se arată în mesajul președintei Maia Sandu la împlinirea, pe 27 iunie, a 7 ani de la semnarea Acordului, transmite IPN.
Șefa statului a menţionat că în acești ani, UE a devenit partenerul comercial principal al Republicii Moldova, spre piața europeană mergând în prezent circa 67% din exporturile moldovenești. „Au fost modificate legi, iar UE, prin programele sale, a oferit expertiză și pârghii pentru a face produsele noastre mai competitive, și a sprijinit dezvoltarea și consolidarea IMM-urilor. Odată cu aceasta, au fost create locuri de muncă în diverse sectoare - de la agricultură până la IT și energie regenerabilă. Uniunea Europeană și statele sale membre ne-au fost și continuă să ne fie, generos și solidar, alături”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Economiei și Infrastructurii a amintit că Acordul de Asociere reprezintă un cadru juridic stabilit pentru avansarea relațiilor dintre Republica Moldova și UE în toate sectoarele de interes. Acordul include crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care are obiectivul de a stimula integrarea economică și asocierea politică dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Potrivit Ministerului, după 7 ani de implementare a Acordului a fost constatată o creștere a numărului companiilor exportatoare în UE, acestea reprezentând peste 70 la sută din numărul total de companii exportatoare pe piața comunitară.
Ministerul mai precizează că UE a sprijinit, în perioada de referință, prin intermediul Inițiativei EU4Business în Moldova, 19 531 de IMM-uri, ceea ce a generat un venit suplimentar de 345 milioane de euro și a creat 21 930 de noi locuri de muncă, cifra de afaceri a acestora majorându-se cu 14,9%, iar drept rezultat, exporturile au crescut cu 3%. „O realizare importantă în această perioadă a vizat dezvoltarea industriei IT din Republica Moldova prin crearea și asigurarea funcționalității Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, precum și crearea primului Parc pentru tehnologia informației „Moldova IT Park”, care a contribuit la înregistrarea a 700 de companii/rezidenți. Aceste companii generează 12 000 locuri de muncă, cu o cifră anuală de circa 5 miliarde lei”, remarcă ministerul.
Ministerul, împreună cu instituțiile responsabile, spun că vor continua să contribuie la consolidarea dialogului strategic și a parteneriatului cu UE, iar măsurile planificate de MEI, în acest sens, sunt orientate la momentul actual către negocierea și semnarea Acordului privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (AECA), implementarea tuturor măsurilor pentru obținerea dreptului de export a produselor de origine animală (carne de pasăre și ouă), adoptarea și punerea în aplicare a prevederilor noului Cod vamal al Republicii Moldova.
Acordul de Asociere a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014.