logo

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile debutează în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/saptamana-europeana-a-energiei-durabile-debuteaza-in-republica-moldova-7967_1013526.html

În Moldova, pentru prima dată, este organizată Săptămâna Europeană a Energiei Durabile. Acţiunea a fost lansată astăzi, 23 iunie, şi va dura până sâmbătă, 29 iunie, timp în care se vor prezenta soluţii privind eficienţa energetică şi energia regenerabilă, transmite IPN.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat, la lansarea acţiunii, că pentru Moldova este important să se alăture proiectelor de energie durabilă. „Utilizarea cât mai eficientă a energiei ne aduce un spor de competitivitate, dacă vorbim de întreprinderi, şi un spor de bunăstare pentru cetăţeni, fiindcă a consuma mai puţin şi mai eficient înseamnă a avea o factură la energie  mai mică”, a subliniat oficialul.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat  că obiectivele europene privind clima şi energia prevăd că, până în anul 2020, 20% din consumul de energie al Republicii Moldova urmează să provină din surse regenerabile. „Uniunea Europeană nu a fost niciodată un proiect de politică externă, acest proiect ţine mai mult de nivelul de viaţă şi de oportunităţi pentru populaţie, iar sectorul energetic este foarte important în acest context. Beneficiile energiei regenerabile ar trebui să fie clare pentru toţi dintre noi”, a remarcat oficialul european.

Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor, Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, a spus că în alegerea unui combustibil trebuie să se ţină cont de creşterea confortului termic, dar şi de impactul asupra mediului. Comparativ cu anul 2011, numărul de producători de biomasă a crescut de la 15 la 100, iar cantitatea produsă – de la 20 de tone la 1000-4000 de tone pe an pentru producător. Nicolae Zaharia a mai spus că producţia de biomasă este un substituent al cărbunelui. „La sate, eficienţa combustibilului ar putea să nu fie cea aşteptată, nu din cauza combustibilului, ci a sobei. Trebuie să ne gândim la mai mulţi parametri, este vorba despre pierderile de căldură a imobilului, soluţia de ardere, alegerea cazanului şi ce fel de combustibil utilizăm”, a spus Nicolae Zaharia, solicitat de IPN.

Alexandre Darras, responsabil de managementul proiectelor europene pe energie de biomasă, a declarat pentru IPN că sunt două aspecte când se vorbeşte de energie durabilă: modul în care este folosită (eficientizarea sistemului de izolare a imobilului pentru conservarea căldurii) şi alegerea energiei regenerabile, care poate fi solară, eoliană, geotermică sau din biomasă. „Când vorbim despre energie durabilă trebuie să avem o viziune pe termen lung. Nu trebuie să ne fie frică să facem investiţii mai mari la început, care peste 3 ani vor aduce economii considerabile”, a remarcat specialistul. El a mai spus că sunt mai multe oportunităţi, inclusiv linii de credit profitabile, pentru cei care ar dori să treacă la sistemul energetic pe biomasă, doar că trebuie să se informeze şi să aplice în concursuri pentru susţinerea proiectelor.

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este organizată de către Delegaţia UE, Guvernul Republicii Moldova, primăriile Chişinău şi Bălţi, şi alţi parteneri.