Persoanele fizice care nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, punând în pericol de contaminare populația, riscă amenzi de până la 25 de mii de lei. Pentru persoanele juridice amenda este de până la 75 de mii de lei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în două lecturi în Parlament. Pe lângă modificările la Codul Contravențional, au fost adoptate modificări și la Codul Penal, fiind înăsprite sancțiunile pentru răspândirea bolilor epidemice, transmite IPN.
Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în plenul Parlamentului că proiectul a fost elaborat în vederea ajustării cadrului normativ, dar și pentru a asigura instituțiile statului cu instrumente suplimentare în lupta cu coronavirusul de tip nou. Potrivit ministrului, până astăzi în lume au fost înregistrate 118 mii de cazuri de îmbolnăvire, în 114 state. Peste patru mii de oameni au murit. În Republica Moldova, instituțiile statului nu dispun de toate instrumentele juridice necesare pentru a apăra sănătatea publică. Amendamentele propuse la Codul Contravențional și Codul Penal vin să înlăture această lacună.
Articolul nou din Codul Contravențional se referă la „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”. Acest articol prevede sancțiuni sub formă de amendă cuprinsă între 22,5 mii și 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice. Iar în cazul persoanelor juridice, amenda este cuprinsă între 50 de mii și 75 de mii de lei. Aceleași sancțiuni sunt prevăzute și pentru prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor din fișa epidemiologică, inclusiv pentru refuzul de a completa fișa.
Modificările la Codul Penal prevăd că nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea, se va pedepsi cu amendă în mărime de până la 50 de mii de lei sau cu închisoare de până la trei ani. În prezent legea prevede pedeapsă sub formă de amendă până la 37,5 mii de lei sau închisoare de până la un an. Aceleași fapte care au cauzat din imprudență vătămarea gravă sau medie a sănătății sau decesul persoanei se vor pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, comparativ cu cinci ani în prezent.
Ministrul a mai spus că proiectul prevede acordarea Comisiei pentru Situații Excepționale și urgențe de sănătate publică a competenței de a decide suspendarea întrunirilor publice.
Modificările intră în vigoare la data publicării.
Responsabile de constatarea și examinarea noii componente de contravenție vor fi: Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, precum și Poliția de Frontieră, dacă contravenția propusă se constată la punctele de trecere a frontierei de stat.