logo

Sancțiuni pentru spitalele care vor cere bani de la pacienți


https://www.ipn.md/ro/sanctiuni-pentru-spitalele-care-vor-cere-bani-de-la-pacienti-7967_1010027.html

Medicii din spitale care vor obliga pacienții să cumpere medicamente în perioada tratamentului vor trebui să le întoarcă sumele plătite de către aceştia în farmacii. Prevederea a fost inclusă în Contractul-tip de acordare a asistenței medicale pacienţilor asiguraţi și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), prestatorii de servicii medicale vor fi obligaţi să se aprovizioneze din timp cu medicamente. În cazul în care pacienții vor fi impuși să cumpere medicamente sau să plătească pentru investigaţiile medicale achitate în cadrul sistemului asigurărilor obligatorii, CNAM va impune presatorii să le întoarcă pacienților sumele respective. Totodată, va avea dreptul să reţină suma prejudiciată din contul transferurilor către instituția medicală în cauză pentru luna următoare.

Directorii instituțiilor medicale vor trebui să gestioneze banii alocați de CNAM doar pentru acordarea serviciilor medicale și nu pentru înnoirea bazei tehnico-materiale, deoarece această obligație revine fondatorului instituției medicale. Dacă managerii spitalelor vor utiliza necorespunzător banii alocați de către CNAM, vor fi obligați să achite penalitatea în mărime de 0,1% din suma cheltuită pentru fiecare zi de utilizare neconformă a banilor publici.