logo

Sancțiuni pentru factori de decizie și funcționari din cadrul autorităților publice


https://www.ipn.md/ro/sanctiuni-pentru-factori-de-decizie-si-functionari-din-cadrul-autoritatilor-7967_1046073.html

Mai mulți funcționari din cadrul autorităților publice au fost sancționați contravențional de către instanțele de judecată în cadrul dosarelor gestionate de Centrul Național Anticorupție. Aceștia au fost amendați cu sume de până la 4000 de lei, dar și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe perioade de la 3 la 6 luni, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție.

Cea mai mare amendă, de 4000 de lei, a primit-o un medic-imagist din Orhei, învinuit că a pretins sistematic remunerări ilicite de la pacienți. Prin decizia instanței, femeia a fost privată și de dreptul de a deține funcții pe un termen de 3 luni.

Directorul adjunct al școlii din Anenii Noi a fost sancționat cu amendă de 1500 de lei și a fost lipsit de dreptul de a participa la grupurile de achiziții publice pe un termen de 6 luni. În calitate de membru al grupului de achiziții, vicedirectorul ar fi favorizat unii agenți economici.

În alt caz este vizată șefa Casei de Cultură din Slobozia, raionul Ștefan Vodă, care a dat în chirie spațiul edificiului contra unor sume de bani pe care le-ar fi tăinuit și nu au mai ajuns în bugetul localității. Sancțiunea aplicată este de 1500 de lei. O amendă similară urmează să achite un angajat al Serviciului Vamal care ar fi exercitat activitate de întreprinzător, contrar statutului funcției pe care o deține.

Și arhitectul-şef al Primăriei or. Codru, învinuit că a abuzat de funcția sa prin neaplicarea unei sancțiuni, s-a ales cu o amendă de 1750 de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de 3 luni.

În anul 2018, în gestiunea CNA s-au aflat 14 dosare contravenționale, deschise pe cazuri de abuz, exces de putere, remunerări ilicite sau practicarea activității ilicite de întreprinzător. Pe cinci din ele, instanța de judecată s-a expus și a aplicat amenzi, urmând să se pronunțe pe celelalte dosare.