logo

Sancțiuni mai dure pentru vandalizarea mormintelor și a monumentelor


https://www.ipn.md/ro/sanctiuni-mai-dure-pentru-vandalizarea-mormintelor-si-a-monumentelor-7967_1077429.html

Autoritățile impun sancțiuni mai dure, chiar și sub formă de închisoare, pentru vandalizările de morminte, monumente, localuri venerate de către persoane aparținând diferitor culte sau pentru atacarea persoanelor în localuri religioase sau în adiacentul acestora. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a codurilor Contravențional și Penal, aprobat de Guvern ca urmare a actelor de vandalism care au avut loc recent în Cimitirul Evreiesc din Chișinău, transmite IPN.

Ministerul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că prezentul proiect de act normativ reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției Republicii Moldova și a autorităților sale de a contracara orice manifestări de intoleranță religioasă pe teritoriul său.  „Sancțiunile prevăzute la moment de legislația penală și contravențională nu reprezintă o piedică considerabilă, care ar descuraja comiterea unor asemenea fapte în viitor, motiv pentru care se propune o agravare a răspunderii survenite pentru comiterea unor fapte care manifestă intoleranța religioasă și lipsa de respect față de sentimentele persoanelor atașate de valorile religioase”, a notat ministrul.

Potrivit proiectului, amenda va crește de la 18 până la 36 de unități convenționale.  Adițional, în Codului Penal, se propune o agravare a regimului sancționator, prin mărirea limitelor sancțiunilor amenzii și a închisorii. Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument funerar sau de for public, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 750 la 950 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani. Aceeași faptă comisă de mai multe persoane, din ură socială sau cu cauzarea de daune în proporții mari, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 1050 la 1250 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de la unu la patru ani.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament.