Elevi de la Liceul Teoretic „Universul” au fost informați despre sănătatea rinichilor și despre activitatea medicilor nefrologi în cadrul unei conferințe organizate la Centrul „BB-Dializă” din Chișinău. Specialiștii le-au vorbit elevilor, care își doresc să îmbrățișeze meseria de lucrător medical, despre sănătatea rinichilor, afecțiunile renale, dar și despre tratamentul care li se administrează pacienților. Conferința a inclus și o vizită în sălile de dializă. Administrația centrului planifică să organizeze conferințe similare, cu participarea elevilor, în fiecare lună, transmite IPN.
Directorul medical „BB-Dializă”, Petru Cepoida, le-a vorbit elevilor despre funcțiile renale, despre cele mai frecvente boli ale rinichiului, factorii de risc, dar și metodele de prevenire. Petru Cepoida a subliniat că este extrem de important ca fiecare persoană să cunoască, încă de la vârstă fragedă, că este suficient să fie respectate câteva reguli simple pentru ca omul să se bucure un timp mai îndelungat de rinichi sănătoși. Medicii recomandă limitarea consumului de sare, renunțarea la fumat și normalizarea masei corporale. Consumul lichidelor, deși este recomandat pentru eliminarea toxinelor, nu face bine rinichilor dacă este în exces.
Diana Știrbu, psihologul Centrului „BB Dializă”, le-a comunicat elevilor din clasa a XI-a cât de important este sprijinul psiho-emoțional al familiei pentru persoanele diagnosticate cu boli renale. „Susținerea familiei constituie o sursă importantă de stabilitate psihologică și o sursă de suport în recuperarea pacientului. Familia ajută bolnavul în diminuarea nivelului de stres și îl încurajează să urmeze recomandările indicate de către medici”, a notat psihologul.
Prezentă la eveniment, profesoara de biologie din cadrul Liceului „Universul”, Alina Țânțari, le-a spus liceenilor că sănătatea este cel mai de preț dar de la Dumnezeu, de care fiecare persoană trebuie să aibă grijă, inclusiv prin respectarea igienei personale, dar și practicarea sportului.
Galina Gropa, dirigintele clasei a XI-a în cadrul Liceului „Universul”, a declarat că elevilor le sunt pe plac astfel de instruiri, deoarece îi ajută și în domeniul dezvoltării profesionale. În special este vorba despre copiii care se văd viitori medici și manifestă interes pentru acest domeniu. Pe lângă teoria pe care o învață la școală, sunt importante și ieșirile în teren, în cadrul cărora pot să contacteze cu specialiștii.
Simona Simionel, elevă în clasa XI-a, spune că asemenea eveniment este o ocazie bună pentru îmbunătățirea cunoștințelor. Sunt informații utile în viața de zi cu zi. Un alt elev, Petru Crețu, s-a arătat interesat să afle despre tratamentul bolilor renale. În opinia sa, asemenea lecții sunt foarte utile și vin ca o completare la ceea ce învață la școală. Mădălina Arseni, elevă, a spus că a fost o informație foarte utilă despre sănătate, despre anatomie, ramură pentru care manifestă un interes foarte mare.
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova fiecare a zecea persoană suferă de boli de rinichi. Dacă afecțiunea se cronicizează și ajunge în fază terminală, rinichii persoanei cedează și pentru a supraviețui, aceasta are nevoie de proceduri de substituție a funcției renale, numită dializa. În Republica Moldova sunt circa 600 de pacienți incluși în dializă, dintre care 470 sunt beneficiarii centrelor „BB-Dializă” din Chișinău și Bălți.