logo

Sănătatea mamei şi a copilului - o nouă reuşită moldo-elveţiană


https://www.ipn.md/ro/sanatatea-mamei-si-a-copilului-o-noua-reusita-moldo-elvetiana-7542_1065380.html

Comunicat de presă

Instruirea prin simulare în domeniul obstetricii şi ginecologiei este mai mult decât un imperativ al timpului, în condiţiile în care, în ultima perioadă, tot mai puţine paciente îşi dau acordul să fie asistate, pe lângă medicul specialist, de studenţi sau rezidenţi în sala de naştere sau secţia consultativă pentru femei. În acest sens, crearea Departamentului Sănătatea Mamei şi Copilului în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova vine ca o binecuvântare pentru obstetricieni, ginecologi şi viitorii specialişti în acest domeniu – studenţi şi rezidenţi, pentru a-şi dezvolta abilităţile practice. Declaraţia aparţine prorectorului pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, Olga Cerneţchi, şef catedră Obstetrică şi ginecologie, FECMF, anunţată în cadrul conferinţei de închidere a proiectului „Suport pentru Departamentul Sănătatea Mamei şi Copilului al Centrului de Simulare a Universităţii de Medicină”, realizat cu susţinerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Centrele de simulare sunt unităţi indispensabile în învăţământul medical superior, iar universităţile depun eforturi considerabile pentru a-şi crea astfel de centre. ”Noi, obstetricienii şi ginecologii cunoaştem cel mai bine cât de important este un astfel de centru în instruirea şi dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice, deoarece, în ultima perioadă, este tot mai greu să aduci în sala de naştere şi, nemaivorbind, în secţia de ginecologie, un grup de studenţi sau tineri specialişti. Astfel, o alternativă pentru aceste situaţii este anume Centrul Universitar de Simulare, compartimentul ”Mamă şi Copil”, care include tot necesarul pentru dezvoltarea abilităţilor profesionale în domeniu”, a spus Olga Cerneţchi.

Susţinerea din partea Guvernului elveţian este focusată, în general, pe probleme de sănătate, prioritar fiind fortificarea capacităţilor umane, a spus Matias Leicht, reprezentant al Biroului de colaborare din Moldova al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare. ”Doar printr-o abordare de echipă vom avea o îmbunătăţire vizibilă a serviciilor medicale prestate în acest domeniu, iar în baza acestor reuşite vom avea temei pentru susţinerea altor proiecte similare”, a spus Matias Leicht. Expertul elveţian a apreciat calitatea instruirii la CUSIM, ca fiind cea mai bună din regiune, fapt foarte important pentru asigurarea continuităţii în colaborarea între instituţii.

Proiectul „Suport pentru Departamentul Sănătatea Mamei şi Copilului al Centrului de Simulare a Universităţii de Medicină” s-a desfăşurat timp de doi ani, fiind axat pe dezvoltarea Departamentului Sănătăţii Mamei şi a Copilului din cadrul CUSIM, prin oferirea unor echipamente performante de instruire prin simulare, inclusiv manechine de fidelitate înaltă, programe virtuale, formarea profesională a cadrelor didactice, precum şi elaborarea materialelor de instruire şi a suportului metodologic, a declarat Rodica Gramma, şef departament, Departamentul Relaţii Externe şi Integrare Europeană, USMF ”Nicolae Testemiţanu”.

Scopul proiectului a fost de a contribui la îmbunătăţirea învăţământului medical şi, pe termen lung, la sporirea calităţii şi siguranţei serviciilor medicale destinate mamei şi copilului în Republica Moldova, inclusiv la nivelul asistenţei medicale primare în zonele rurale, prin introducerea unor tehnologii moderne de instruire în urgenţele obstetricale, ginecologice, neonatale şi pediatrice. Ca rezultat, studenţii şi rezidenţii, precum şi medicii practicieni din sectorul spitalicesc şi medicina primară din întreaga ţară au avut posibilitatea să-şi dezvolte deprinderile practice şi să-şi îmbunătăţească calificarea, participând la cursuri de instruire bazate pe simulare în domeniul respectiv.

Astfel, beneficiari ai proiectului au fost mediciniştii din anul 4-6 de studii, rezidenţii în medicina de familie, obstetrică şi ginecologie, pediatrie şi neonatologie; medicii de familie şi medicii specialişti din medicina primară; cadrele didactice universitare şi, desigur, pe termen lung,  femeile şi copiii din Republica Moldova, a precizat Rodica Gramma.

Amintim că pe parcursul ultimilor opt ani, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare a sprijinit Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova în eforturile sale de reformare a sectorului sănătăţii mamei şi a copilului, acordând asistenţă tehnică pentru modernizarea şi regionalizarea serviciilor de asistenţă medicală în perinatologie, urgenţele pediatrice şi sănătatea reproductivă. În scopul asigurării unei creşteri permanente a calităţii serviciilor medicale în domeniul sănătăţii mamei şi a copilului, Agenţia Elveţiană a răspuns la solicitarea Universităţii noastre de a asista procesul de instituţionalizare a educaţiei medicale inovatoare bazate pe instruirea prin simulare.

Acest proiect este parte integrantă a unei iniţiative mai ample, susţinută de către Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care vizează crearea CUSIM în cadrul USMF ”Nicolae Testemiţanu” cu departamente de medicina de urgenţă, anesteziologie şi terapie intensivă, discipline terapeutice şi medicina de familie, chirurgia miniinvazivă şi sănătatea mamei şi a copilului.

Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice
IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie
”Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova