Volumul misiunilor efectuate de salvatori și pompieri continuă să crească în ultimii zece ani. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a crescut și numărul incendiilor de vegetație. În primele opt luni ale anului, pompierii au stins, fiind afectate peste 54 de mii de hectare de teren, transmite IPN.
Șeful IGSU, Alexandru Oprea, a declarat într-o conferință de presă că anul acesta au fost salvate 410 persoane aflate în situații excepționale, dintre care 235 sunt copii. Valoarea bunurilor salvate este estimată la circa 257 de milioane de lei.
Din 24 februarie, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, IGSU s-a confruntat cu o altă provocare. Salvatorii s-au aflat în prima linie alături de colegii din alte subdiviziuni ale MAI pentru a ajuta refugiații. În urma activării Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene prin solicitarea de asistență, instituția a gestionat peste 40 de loturi de asistență
În contextul colaborării cu partenerii externi, Alexandru Oprea s-a referit și la implementarea mai multor proiecte. Acesta a vorbit despre importanța semnării contractul de grant cu Guvernul Japoniei, care deja a intrat în faza activă de implementare a proiectului finanțat de Agenția Japoneză pentru Dezvoltare și Cooperare. Programul prevede achiziția și livrarea în Republica Moldova a 19 autospeciale în valoare totală de peste 220 de milioane de lei. Autospecialele date sunt planificate pentru a fi distribuite în 10 subdiviziuni din 5 localități din Republica Moldova.
La fel, în prima jumătate a anului a fost semnat Contractul de grant cu UE pentru implementarea proiectului de creare a două dispecerate – unul în municipiul Bălți și celălalt în orașul Iași, România. Suma grantului pentru Republica Moldova este de circa un milion de euro și urmează a fi utilizată pentru edificarea și operaționalizarea Dispeceratului integrat Nord care va deservi municipiul Bălți și alte 11 raioane din partea de nord a țării.