logo

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, neîncăpător pentru vizitatori


https://www.ipn.md/ro/salonul-international-de-carte-pentru-copii-si-tineret-neincapator-pentru-7967_1026704.html

Peste 85 de titluri de cărţi se lansează la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, desfăşurată în perioada 14-17 aprilie, la Chişinău. Timp de trei zile, vizitatorii Salonului au posibilitatea să  cunoască edituri din ţară şi de peste hotare, să comunice cu autorii, dar şi să procure cărţi la preţuri reduse. Solicitată de IPN, directoarea Bibliotecii Naţionale pentru Copiii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, a declarat că în acest an, Salonul a devenit neîncăpător pentru copiii şi tinerii care au venit să-şi aleagă cărţile preferate, din cele peste 15 mii de titluri expuse publicului.

La cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, sunt reprezentate cărţile a peste 115 edituri din nouă ţări. Potrivit Claudiei Balaban, ca la fiecare ediţie a evenimentului, şi în acest an, copiii şi tinerii pot găsi cărţi de valoare, care le vor cultiva pasiunea pentru lectură pentru întreaga viaţa. În opinia directoarei bibliotecii, acest Salon a devenit de-a lungul timpului şi o adevărată competiţie între scriitori şi edituri, care vor să le aducă copiilor cele mai bune cărţi.

Cărţile expuse în cadrul Salonului au fost scoase de sub tipar pe parcursul anului trecut. Printre titlurile de carte autohtonă, cititorii pot găsi cărţile lui Aurelian Silvestru „Cu gândul la tine” şi „Copiii cerului”, volumele Claudiei Partole „Trandafirul pustiului” şi „Cum am devenit eu scriitoare”, precum şi cartea „Nuca lui Newton” de Iulian Filip.

Copiii care vor vizita Salonul vor primi în dar cartea-surpriză a evenimentului. Este vorba despre cartea autorului care a luat premiul Cartea Anului la ediţia din 2015 a Salonului-„Vrabia din geantă” scrisă de Dumitru Crudu. De asemenea, în cadrul evenimentului, vizitatorii pot să participe la discuţii şi întâlniri cu scriitorii, la ateliere de creaţie, concursuri. În cadrul evenimentului, bibliotecari din Republica Moldova, România, Lituania, Rusia, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan se vor întruni şi vor discuta despre tendinţele de lectură în rândurile copiilor.

Potrivit organizatorilor evenimentului, de-a lungul celor 20 de ediţii ale Salonului, opt scriitori, opt ilustratori şi patru edituri din Republica Moldova, au ajuns în lista internaţională a celor mai buni scriitori, ilustratori şi edituri pentru copiii. Salonul Internaţional are drept scop promovarea cărţii pentru copii şi tineret, susţinerea tuturor celor care contribuie la apariţia acestor cărţi: scriitorilor, ilustratorilor, traducătorilor, editorilor, tipografilor.  popularizată şi în afara ţării.

Ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este dedicată aniversării a 25-a de la declararea independenţei Republicii Moldova.