Salariul continuă să fie sursa principală în veniturile populaţiei din Republica Moldova, transmite IPN cu referire la vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, care a prezentat într-o şedinţă evoluţia şi prognoza indicatorilor macroeconomici pe anul curent şi pe termen mediu.
„Se afirmă că banii primiţi de la rudele care lucrează peste hotare salvează populaţia din Moldova. Remitenţelor le revine, într-adevăr,un rol important în bugetul multor familii, acestea au constituit 16,4 la sută în veniturile lunare ale populaţiei, conform ultimilor date privind veniturile populaţiei pe trimestru II al anului curent. Însă cea mai mare pondere în structura veniturilor populaţiei o ocupă plăţile salariale - 43,7%. Împreună cu plăţile sociale, achitate de stat ele constituie în veniturile totale ale populaţiei circa 60%. De aici preocuparea noastră de a majora salariile, de a crea acasă locuri noi de muncă bine remunerate, de a atrage prin diverse programe pe cetăţenii care lucrează peste hotare să investească economiile lor în diverse afaceri mici şi de a contribui la crearea locurilor de muncă. Totodată. locurile noi de muncă sunt create prin investiţiile din buget, precum şi resursele externe atrase, pe care le investim în infrastructură”, a spus Lazăr.
Potrivit vicepremierului, salariul nominal mediu lunar se va majora pe parcursul anului curent cu 10 %, comparativ cu 2012 şi va constitui 3825 de lei. În termeni reali, majorarea va fi de 5,7%. El a menţionat că şi în următorii trei ani guvernul preconizează majorarea salariilor cu 4-5% anual.
„Totodată, vom continua dezvoltarea industriilor, inclusiv noi, bazate pe tehnologii avansate ca să evităm tendinţa negativă în economie când salariile cresc mai repede decât productivitatea muncii”, a adăugat Lazăr.
Veniturile disponibile lunare ale populaţiei în trimestrul II al anului, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, au constituit în medie la o persoană 1667,2 lei, fiind în creştere faţă de perioada similară a anului 2012 cu 9,8%, în termeni nominali, şi cu 4,4% în termeni reali. Valoarea medie a pensiei la 1 iulie 2013 a fost de 1020,8 lei şi s-a majorat în termeni nominali cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În termeni reali majorarea a fost de 1,1%.