logo

Salariile trebuie să crească, expert IDIS


https://www.ipn.md/ro/salariile-trebuie-sa-creasca-expert-idis-7966_1017580.html

Salariile în Republica Moldova trebuie să fie mărite. Este necesar să fie revizuit şi costul pentru o oră de muncă, în special în sectorul bugetar. Lucrul acesta de mult timp se solicită şi actuala guvernare ar trebui să acorde cât mai multă atenţie acestui moment, consideră Viorica Antonov, expert IDIS Viitorul.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Viorica Antonov a menţionat că salariul mediu nu face faţă costurilor. Dacă din 2010 s-a pus accentul pe majorarea salariilor în sectorul justiţiei, astăzi este timpul atenţia să fie concentrată pe sectorul educaţiei, care a devenit foarte vulnerabil. În sate există o mare criză de cadre specializate, persoanele tinere, după absolvire, nu vor să se ducă în zonele rurale să lucreze din cauza salariilor mici. Alte sectoare, care devin cu timpul vulnerabile, sunt medicina, agricultura, construcţiile.

Referindu-se la sfera asistenţei sociale, Viorica Antonov, a spus că se înregistrează îmbunătăţiri pe acest sector. Salariul lor va fi majorat cu timpul. „Este altceva că lucrul în teren este foarte greu, în special în zonele rurale şi în sezonul rece al anului, şi aici este o problemă mare că şi numărul de angajaţi este foarte mic, comparativ cu cerinţele populaţiei. Cred că aici, Ministerul Muncii ar trebui să vină cu un nou plan de intervenţie, cu un număr mai mare de persoane angajate, iar pentru aceasta, evident că este nevoie şi de un salariu competitiv pentru a încuraja tineretul să vină să lucreze”, crede experta.

O altă categorie de cetăţeni, care sunt peste jumătate de milion, o reprezintă pensionarii. Viorica Antonov a spus că, din păcate, este o discriminare totală când vine vorba de indexarea pensiilor, deoarece nu există o linie trasată până la ce pensie primită lunar se poate oferi această indexare. „Este important să se tragă o linie şi să se calculeze câte persoane au pensia sub 3 mii de lei, la aceştia trebuie să fie oferită indexarea. Poate pentru cei cu 5 mii de lei, doi-trei ani să nu aibă niciun fel de indexare”, este de părere expertul IDIS.

Potrivit datelor pentru luna octombrie 2014 (cele mai noi date publicităţii de BNS), salariul mediu pe economie în Republica Moldova este de 4 309,5 lei. În sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit în luna octombrie 3798,6 lei. Sectorul cu cele mai mari salarii este cel al informaţiilor şi comunicaţiilor – în medie 8 246,9 lei.