Salariile mici în sistemul de învăţământ scad nivelul de calificare şi interesul pentru procesul didactic
https://www.ipn.md/ro/salariile-mici-in-sistemul-de-invatamant-scad-nivelul-de-calificare-7967_970829.html
Învăţătorii din Moldova continuă să ridice salarii mai mici decât cel mediu pe economie, motiv pentru care se văd obligaţi să desfăşoare şi alte activităţi pentru a se întreţine. Ca rezultat, scade nivelul de calificare şi interesul pentru procesul didactic. Despre aceasta a menţionat joi , 31 iulie, Alexandru Gamanji autorul studiului la această temă, inserat în publicaţia „Realitatea Economică”, nr. 5, lansată în aceeaşi zi de Centrul analitic Expert-Grup. Salariul unui profesor în Moldova este de 1,9 ori mai mic decât în Ucraina, de 2,6 mai mic decât în Bulgaria şi 5,6 ori mai mic decât în România, transmite Info-Prim Neo.
În opinia analistului, calcularea salariului profesorilor în baza reţelei tarifare unice nu reflectă complexitatea şi responsabilitatea acestei specialităţi. În România, de exemplu, cadrele didactice beneficiază de un salariu de merit, dacă demonstrează rezultate înalte în activitatea didactică şi ştiinţifică. În Moldova sistemul de salarizare nu specifică asemenea supliment. Profesorii începători au un salariu de 600-700 lei şi acest fapt nu contribuie la stimularea acestora să rămână în sistemul de educaţie.
„Nu trebuie să ne temem să acordăm statut juridic de funcţionari publici profesorilor şi medicilor. În 2007 în RM activau în administraţia publică 8,9% din populaţie, pe când în Europa de Vest şi Centrală acest indicator oscilează între 15 şi 30%”, a menţionat Gamanji.
Prezent la lansarea publicaţiei, Pentru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a spus că salariul profesorilor, în special după majorarea preţurilor la resursele energectice şi produsele alimentare, nu acoperă nici pe departe necesităţile vitale ale familiilor acestora. El a reamintit că la 14 iulie sindicatele au solicitat majorarea salariilor profesorilor cu 35% începând de la 1 septembrie. Chiriac a spus că actualmente salariul unui profesor este de 1600-1700 lei, dar nu pentru o sarcină didactică de 18 ore, ci pentru una dublă, în cele mai bune cazuri.
„Am anunţat că pe 4 august vom desfăşura o acţiune de protest, dacă Guvernul nu va decide majorarea salariului minim în sectorul bugetar, în baza căruia se calculează salariile pedagogilor”, a spus Chiriac. Potrivit lui, în câteva zile se va şti cu siguranţă, dacă acţiunea de protest va fi necesară.