Salariile cresc încet, majorarea remitenţelor este la nivelul unei singure cifre
https://www.ipn.md/ro/salariile-cresc-incet-majorarea-remitentelor-este-la-nivelul-unei-singure-cifre-7966_994183.html
Ritmurile de creştere a salariilor în economia naţională s-au temperat. În luna septembrie majorarea a fost de doar 0,3%. Sporirea cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul, cu 18%, şi a serviciilor prestate populaţiei, cu 5,1%, este mai mult un rezultat al trendului remitenţelor, se menţionează în publicaţia lunară Realitatea Economică, numărul 23, lansată de Centrul analitic independent Expert-Grup, transmite Info-Prim Neo.
Ana Popa, coordonatorul ediţiei, a menţionat că şi în privinţa remitenţelor se înregistrează unele schimbări. În luna septembrie, pentru prima dată în acest an, creşterea remitenţelor a fost la nivelul unei singure cifre (9%). „Deşi e prea devreme să venim cu o concluzie în baza unei singure luni, este de aşteptat ca până la sfârşit de an ritmul de creştere a remitenţelor să se modereze”, a menţionat coordonatorul.
Din structura remitenţelor se poate deduce că o mare parte din acestea vin din ţările CSI, spre deosebire de situaţia dinaintea crizei, fapt confirmat şi de datele balanţei de plăţi a Republicii Moldova. Astfel, ponderea remitenţelor în ruble ruseşti s-a ridicat la aproape 20%, acestea crescând cu un ritm de 100% în acest an, pe când remitenţele în euro au crescut în medie cu 25%.
Ana Popa a mai spus că se înregistrează, deocamdată la nivel de tendinţă, o reducere a sumei remitenţelor recepţionate de către persoanele din mediul rural, pe fundalul celei primite de persoanele cu reşedinţa în oraşe şi în special în municipiul Chişinău. Dar această tendinţă urmează a fi confirmată şi identificate cauzele ei. În ultimii ani suma remitenţelor primite de gospodăriile casnice din mediul rural a fost mai mare de cât ce cea primită de orăşeni.
Potrivit publicaţiei Realitatea Economică, până la finele anului curent, perturbaţii mari la compartimentul salarii şi alte venituri ale populaţiei nu vor interveni, nici în direcţia majorării, nici în cea a reducerii.