logo

Să vorbim acum despre o coaliție de patru ani este o utopie, deputat ACUM


https://www.ipn.md/ro/sa-vorbim-acum-despre-o-coalitie-de-patru-ani-este-7965_1048520.html

Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că o coaliție de patru ani cu Partidul Socialiștilor este o utopie. Deputatul fracțiunii ACUM, Platforma DA spune că Blocul nu-și dorește alegeri anticipate, însă dacă va fi împins în acest scrutin, se va mobiliza pentru că, până la urmă, este un exercițiu democratic, chiar și în condiții foarte vitrege, transmite IPN.

„A fost prima ședință de lucru și noi am propus să creăm un grup de lucru, să discutăm în primul rând cum deblocăm activitatea Parlamentului, cum facem agenda antioligarhică, cum alcătuim organele de lucru ale Parlamentului și așa, etapizat, pas după pas, mergem spre instaurarea unui Guvern funcțional. Foaia noastră de parcurs este una foarte clară și a doua oară chiar am fixat ora și locul unde ne întâlnim și discutăm aceste întrebări, dar am văzut care este reacția socialiștilor, discursul lor este absolut ultimativ și nu pot avea loc discuții”, a declarat Alexandru Slusari într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia deputatului, cea mai mare „frână” în reluarea ședințelor Parlamentului, în începerea dialogului privind deoligarhizarea statului, este Igor Dodon, nu altcineva. Potrivit lui, timp de aproximativ trei săptămâni, au fost câteva metamorfoze în comportamentul lui Igor Dodon. „Eu am asistat la prima și ultima întâlnire dintre Blocul ACUM și șeful statului și, fără presă, Igor Dodon a vorbit din poziția unui politician din opoziția reală, dânsul a vorbit despre frică, cu asta a început că țara este cuprinsă de frică, țara trebuie să fie eliberată, nu e posibil mai departe de trăit așa, resursele administrative, fraudele, coruperea alegătorilor – toate aceste lucruri au fost cu duiumul în cadrul scrutinului din 24 februarie. El era gata să promulge modificarea sistemului electoral, adică a fost o discuție în care mi s-a părut că există ceva bază pentru a porni mai departe. Pe urmă noi am văzut că peste câteva zile el invită socialiștii și pe Plahotniuc împreună la masa de discuții; nu știu ce scop a avut el, apoi a spus că asta e ultima întâlnire și el ca președinte este deasupra tuturor proceselor politice”, a spus deputatul.

Alexandru Slusari a declarat că Igor Dodon controlează PSRM și, chiar dacă acolo există o „aripă care pledează pentru dialogul despre dezoligarhizare, frica față de Dodon și dependența de finanțare, de influență, este mai mare”.

În altă ordine de idei, parlamentarul a spus că Blocul ACUM este unica forță politică parlamentară, la ora actuală, care categoric nu-și dorește alegeri anticipate „după regulile lui Plahotniuc”. Potrivit lui, „și nu doar în baza sistemului mixt, dar chiar și cu aceste resurse administrative, cu resurse financiare, informaționale, cu această componență a CEC-ului, cu această conducere a CNA, a Procuraturii Generale, a SIS-ului, a altor instituții, care controlează procesul electoral”.

„Speranța noastră este că noi în septembrie-octombrie, dacă vom fi împinși în aceste alegeri, să ne mobilizăm, că venim la oameni. Noi avem ce spune la popor, să ne ducem la diaspora, să ne consolidăm cum putem. Nu ne dorim aceste alegeri, dar dacă vom fi împinși, până la urmă este un exercițiu democratic, chiar și în condiții foarte vitrege, foarte ostile pentru democrație”, a mai spus Alexandru Slusari.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30 de mandate, Blocul ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Șor – șapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidați independenți. În această componență, Parlamentul s-a întrunit într-o singură ședință, cea de constituire. Ca urmare a mai multor invitații la negocieri, inclusiv discuții pe platforma prezidențială, parlamentarii nu au reușit să convină asupra unei înțelegeri cu privire la o eventuală majoritate parlamentară sau privind formarea noului Guvern.