S.A. Termocom arată şi mai rău decât în 2001
https://www.ipn.md/ro/sa-termocom-arata-si-mai-rau-decat-in-2001-7966_958983.html
Analiză Info-Prim Neo
S.A. Termocom arată şi mai rău decât în anul 2001, când a fost declarată în stare de insolvabilitate. Cel puţin o astfel de concluzie se desprinde din raportul furnizorului de energie termică, prezentat comisiei speciale a Consiliului municipal Chişinău (CMC), abilitată să examineze situaţia la Termocom. Consilierii au început cercetările la solicitarea actualului administrator, Dionisie Antocel, care a atenţionat că furnizorul de agent termic este într-o stare critică.
Deci, se pare, că nici Consiliul Creditorilor, care după 29 noiembrie 2001 a preluat în gestiune Termocom – ul, pentru a-şi putea restitui datorii în mărime de 1,1 mlrd lei, nu a reuşit îmbunătăţirea situaţiei. Planul de restituire a datoriilor nu este respectat, iar la datoria prevăzută în decizia de insolvabilitate (1,1 mlr dlei) s-a mai adăugat una în mărime de peste 600 mln lei, faţă de Moldovagaz, CET-1 şi CET-2.
Şi asta nu e tot
Termocom stă prost nu doar la capitolul datorii, dar şi la capitolul capacităţi tehnice (reţelele termice). Din 239,5 km de reţele magistrale doar 31,5 km dispun de izolaţie modernă. Totodată, din toate reţelele termice (magistrale, de cartier, de alimentare cu apă caldă) 70% sunt uzate. Administraţia explică această situaţie prin lipsa resurselor financiare - anual sunt reconstruite doar 14-17 km de reţea, faţă de normativul de 32 km. Ca urmare, în prezent, 96,5% din reţelele termice sunt prost izolate termic, iar pierderile de energie în reţea sunt destul de mari. Totodată, din cauza uzurii, numai în anul 2005, au fost înregistrate 519 rupturi.
Reprezentanţii Termocom afirmă că situaţia ar fi putut să fie alta în cazul în care tariful pentru energia termică era ajustat la cheltuielile reale. Tariful actual, aprobat cu 7 ani în urmă, nu permite întreprinderii de a îndrepta o parte din fluxurile financiare pentru investiţii capitale. Potrivit unor calcule oficiale, încă în anul 2002 tariful trebuia să fie la nivel de 301 lei/gigacalorie, în 2003 – 331 lei şi în 2005 – 352 lei. Iar ca urmare a creşterii preţului la gazele naturale, tariful ar fi trebuit să ajungă în anul curent la 370-380 lei, adică de 1,6 ori mai mare decât cel în vigoare (233 lei). Neajustarea tarifului la cheltuielile reale, provoacă furnizorului de agent termic pierderi anuale în mărime de până la 150 mln lei.
În consecinţă, pentru îmbunătăţirea stării tehnice, Termocom solicită finanţări de la municipalitate: în anul 2006 – 32,8 mln lei, pentru 2007 – 26,7 mln lei, 2008 – 42,4 mln lei, 2009 – 42,1 mln lei şi în 2010 - 25,0 mln lei.
Procedura de insolvabilitate – o gafă
În ceea ce priveşte majorarea tarifului, părerile consilierilor sunt împărţite.
Consilierul municipal Oleg Cernei, membru al comisiei speciale, abilitată cu examinarea situaţiei la Termocom, consideră că problema procedurii de insolvabilitate a fost din start una greşită, deoarece s-a mers pe conflictul politic între Guvern şi Primăria capitalei. „Acum este foarte greu de spus dacă Consiliul creditorilor a procedat corect, deoarece Comisia nu avut posibilitatea de a face controale la Termocom sau să angajeze Direcţia management financiar şi audit intern de la Primărie să facă o analiză”, afirmă Cernei. Ca urmare, mai mulţi consilieri susţin că informaţiile prezentate de Termocom nu a fost verificate şi, deci, nu sunt credibile.
Oleg Cernei mai susţine că situaţia s-a agravat şi ca urmare a managementului defectuos, o pare din vină revenindu-i şi Consiliului Creditorilor. „Termocom nu poate să afirme că situaţia s-a înrăutăţit din cauza tarifului mic, deoarece nu a prezentat Consiliului municipal calcule concrete în acest sens sau un raport privind situaţia financiară”.
Consumatorii sunt de vină
Pe de altă parte, consilierul municipal Mihai Severovan, preşedintele comisiei speciale, consideră că situaţia s-a agravat din motiv că consumatorii nu au achitat integral pentru serviciile prestate de Termocom. În acest caz, întreprinderea nu-şi poate acoperi cheltuielile şi nu poate funcţiona.
De aceea Severovan s-a pronunţat anume pentru ajustarea tarifelor la cheltuielile reale. „Populaţia care nu va putea să suporte noul tarif, va trebui să depună o cerere la Primărie, iar CMC să decidă acordarea de suport financiar”, propune Severovan.
Discuţiile privind soarta Termocom încă continuă. Pe de altă parte, în luna iulie a.c. expiră termenul privind procedura de insolvabilitate, iar Curtea de Apel Economică urmează să decidă asupra prelungirii procedurii de insolvabilitate sau retransmiterea Termocom în gestiunea CMC. La moment, unicul lucru, care poate fi spus cu certitudine este, că soarta Termocom-ului este mult mai proastă decât acum 4,5 ani, precum sunt absolut neclare perspectivele apropiată şi îndepărtată a capitalei cu aproape un milion de oameni în domeniul asigurării cu energie termică.