logo

Să așezăm cânepa industrială la locul ei binemeritat în domeniul agricol, Ion Rață


https://www.ipn.md/ro/sa-asezam-canepa-industriala-la-locul-ei-bine-meritat-7967_1106555.html

Președintele Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă din Republica Moldova, Ion Rață, pledează pentru urgentarea legalizării cânepii industriale și sugerează că ar trebui de urmat exemplul României, care a trecut prin acest proces încă acum 11 ani.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Rață s-a referit la proiectul moldo-român de tehnologizare și modernizare „Procesarea Cânepii Industriale pe ambele maluri ale Prutului”. „Acest proiect este coordonat cu prietenii noștri, cu colegii noștri din România, care cultivă deja de mulți ani această plantă. De 11 ani, în România este cultivată această plantă, care este foarte bună și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere biologic”, a notat președintele asociației.

Cânepa industrială nu este substanță stupefiantă, potrivit Convenției internaționale despre stupefiante, din 1961. Ion Rață spune că în 2017, printr-un ordin al ministrului agriculturii, a fost creat un grup de lucru pentru a studia legislația și s-a ajuns la concluzia că ar putea fi permisă cultivarea plantei. Ca proiect experimental, au fost semănate mai multe hectare de cânepă, însă totul s-a încheiat cu intentarea unor dosare, care se află pe rol și astăzi. Aceasta chiar, dacă Republica Moldova a ratificat convenția menționată și legea în vigoare prevede că, dacă există o discordanță între legislați națională și cea internațională ratificată de Parlament, atunci supremație are convenția internațională.

Ion Rață a precizat că, deși au fost mai multe propuneri, legislația care ar permite cultivarea cânepii industriale așa și nu a fost adoptată. „Cânepa are peste o mie de posibilități de prelucrare. Este un câmp enorm și nu mai există altă plantă din care să se facă și medicament, și cosmetică, și produse agroalimentare, uleiuri, fibre, tulpină, material de construcție etc. Aș putea să enumer și să enumer. Dar pentru a cultiva, trebuie să ai o industrie”, a notat președintele Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă.

„Noi vrem să introducem în circuitul agricol o plantă care ar aduce un folos evident, mai ales în cazul de față. Toate mișcările, tot lucrul pe care îl facem nu este în detrimentul, ci în favoarea Republicii Moldova. A rămas un singur punct –  să fie ascultat la o ședință de Guvern și să fie pusă la vot această hotărâre modificată (pentru legalizarea cânepii industriale), care nu este nici acum”, a mai spus Ion Rață.

Președintele Asociației Cultivatorilor de Plante Aromatice şi Medicinale din Republica Moldova AROMEDA, Victor Melnic, doctor în științe biologice USM,  a menționat că la numeroase ședințe a explicat că nu este un drog cânepa industrială. Este benefică pentru sănătate, agricultură, ecologie și alte ramuri. Reintroducerea în circuit a acestei plante ar permite ridicarea economiei naționale, le-a permite agricultorilor să câștige, ar contribui și la îmbunătățirea solului.

„Fermierii, în situația de astăzi, caută orice soluție care i-ar putea permite ca afacerea, cât de cât, să reziste la noile condiții de climă, pe care nu le poate controla nimeni – nici Guvernul, nici agricultorii. Unica soluție pentru fermieri este implementarea și cultivarea de noi soiuri sau culturi care să fie rezistente la aceste temperaturi înalte, la perioadele îndelungate de secetă și la condițiile de climă care sunt în în Moldova”, a declarat Alexandru Bădărău de la Asociația Fermierilor.

Notă: Conferința de presă s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei conferințe nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.