logo

SA „Apă-Canal Chișinău”, 125 de ani de la fondare


https://www.ipn.md/ro/sa-apa-canal-chisinau-125-de-ani-de-la-fondare-7967_1038762.html

SA „Apă-Canal Chișinău” marchează astăzi, 12 decembrie, 125 de ani de la fondare. Furnizorul a ajuns să livreze în prezent un volum de apă de 60 de ori mai mare în comparație cu două mii de metri cubi pe zi, capacitate asigurată la exploatarea primul apeduct din Chișinău. Pentru următorii anii, întreprinderea își propune să continue prestarea în folosul comunității a unor servicii de calitate, de primă necesitate, și anume: alimentarea cu apă potabilă, evacuarea și epurarea apelor uzate, respectând standardele internaționale care se impun, transmite IPN.

Forumul aniversar organizat de „Apă-Canal Chișinău” a întrunit reprezentanți ai companiilor de profil din România, Ucraina, experți și parteneri, membri ai unor instituții financiar-bancare locale și străine. Directoarea generală ACC, Veronica Herța, a declarat că în cei 125 de ani, mii de oameni au muncit în cadrul întreprinderii pentru a asigura un serviciu calitativ consumatorilor. „Ne dorim ca fiecare cetățean, locuitor sau vizitator al capitalei, să conștientizeze faptul că echipele de intervenție ale „Apă-Canal Chișinău” activează în condiții deosebit de grele, 24 de ore din 24, indiferent de condițiile meteorologice – pe timp de arșiță, ploaie, vânt și ger, pentru a executa lucrările de reparație ce se impun”, a spus Veronica Herța.

Potrivit ei, ultimii ani au fost marcați de o revigorare tehnologică, dar și schimbarea caracterului consumatorilor. Pentru a asigura consumatorii cu servicii fără întrerupere, întreprinderea a dotat priza de apă Nistru, principală sursă de apă pentru oraș, precum și Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău, cu surse de rezervă de energie. ACC are în gestiune circa două mii de kilometri de rețele de apă și circa o mie de kilometri de rețele de canalizare. „Gradul de uzură a rețelelor este, cu părere de rău, destul de ridicat. Un rol deosebit în dezvoltarea întreprinderii îl are conlucrarea cu instituțiile financiare europene. În acest sens, un exemplu remarcabil servește proiectul investițional realizat în parteneriat cu BERD și cu BEI, în valoare totală de 62,8 milioane de euro, dintre care partea de grant constituie 14 milioane de euro”,  notat directoarea.

Pentru perioada următoare, furnizorul planifică extinderea ariei de prestare a serviciilor, dar și să identifice și să implementeze cele mai avantajoase tehnologii conform criteriului cost-eficiență, prin atragerea finanțărilor din exteriorul țării pentru realizarea cercetărilor și a unor sarcini bine determinate. Un obiectiv este și efectuarea schimbului de experiență cu numeroși specialiști și întreprinderi de profil, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate. Prezenți la eveniment, colegii din Ucraina și cei din România și-au exprimat deschiderea de a-și împărtăși experiența cu furnizorul de apă de la Chișinău.