logo

S-au încheiat protestele în faţa Mitropoliei Moldovei. A fost stabilită data şedinţei Sinodului


https://www.ipn.md/ro/s-au-incheiat-protestele-in-fata-mitropoliei-moldovei-a-fost-7967_1014555.html

Grupul de enoriaşi, care a protestat mai bine de 2 luni în faţa Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, anunţă că îşi încheie acţiunile, deoarece le-a fost satisfăcută cerinţa de bază : stabilirea datei şedinţei Sinodului. Aceasta va avea loc pe 3 septembrie anul curent.  Într-o conferinţă de presă la IPN enoriaşii au spus că se vor aduna totuşi la Mitropolia Moldovei pe 3 septembrie pentru a insista asupra cerinţelor care le au faţă de conducerea bisericii.

Părintele diacon Ghenadie Valuţa şi-a cerut scuze de la Mitropolitul Vladimir pentru metoda netradiţională de a solicita ceva de la Mitropolie, precizând că şedinţa Sinodului le-a fost promisă încă în iarnă, dar au urmat 8 luni de aşteptări zadarnice. Totodată, Ghenadie Valuţa a spus că fixarea datei şedinţei este doar începutul dialogului şi face apel către credincioşi să li se alăture în acea zi prin rugăciune pentru „a lumina inimile ierarhilor lor”.

Enoriaşii solicită ca la şedinţa Sinodului să se decidă asupra înăspririi disciplinei în biserică, să se interzică orice implicare a clerului în politică, biserica să ia o poziţie clară faţă de proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova. De asemenea, enoriaşii solicită să se reia publicarea ziarului „Altarul credinţei”, iar Mitropolitul Vladimir să binecuvânteze începerea adunării unor fonduri pentru a lansa o televiziune creştin-ortodoxă.

Ghenadie Valuţa şi-a exprimat speranţă că ierarhii bisericii ortodoxe din Moldova vor asculta de doleanţele enoriaşilor şi aceştia nu vor mai fi nevoiţi să recurgă la acţiuni de protest. Totodată, grupul de enoriaşi a subliniat că nu exclude să revină în faţa Mitropoliei dacă doleanţele lor nu vor fi ascultate, iar Mitropolia Moldovei nu va lua măsuri de răspuns la atacurile la adresa bisericii şi slujitorilor acesteia.

Enoriaşii mai cer ca biserica să se împotrivească vehement modificărilor legislative promovate la insistenţa partenerilor europeni, pe motiv că acestea atentează la valorile moral-creştine ale poporului. Aceştia insistă că Moldova trebuie să adopte comportamentul altor state creştine din UE care nu acceptă toate modificările legislative propuse.

Enoriaşii sunt siguri că numai prin îndeplinirea doleanţelor lor se va îmbunătăţi climatul din interiorul bisericii ortodoxe din Moldova, iar restul credincioşilor vor păstra gradul înalt de încredere pe care îl au în această instituţie.