logo

S-a stins din viață „gardianul” Cetății Soroca, Nicolae Bulat


https://www.ipn.md/ro/s-a-stins-din-viata-gardianul-cetatii-soroca-nicolae-7967_1092131.html

S-a stins din viață, în urma unei suferințe grele, istoricul și muzeograful Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Conducerea țării adresează condoleanțe familiei. „Este o pierdere irecuperabilă pentru iubitorii de istorie și pentru toți cei care l-au cunoscut”, se menționează în necrologul semnat de președintele țării, Maia Sandu, transmite IPN.

Cu anii, Nicolae Bulat a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române și a idealurilor naționale. Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit și „gardianul” Cetății Soroca. Cu implicarea și contribuția sa, în 2012, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, împreună cu Consiliul raional, au realizat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca”. Este autorul mai multor publicații, iar numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul internațional de biografii „Cambridge”, se arată în necrologul președintelui Moldovei.

„Și-a dedicat tot timpul și energia Cetății Soroca, mai bine de 40 de ani, transformând-o într-un loc în care inspiri istorie, dragoste de oameni și de țară. Ne vom aminti cu multă căldură despre calitățile sale profesionale și umane și vom păstra recunoștință pentru urma luminoasă lăsată în istoria țării noastre”, se arată în mesajul președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Ca recunoaștere a activității sale, Nicolae Bulat a fost apreciat cu ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer (2000). În 2021, la a 30-a aniversare a Republicii Moldova, a devenit cavaler al „Ordinului Republicii”.