logo

Rusia va fi simpatizată de societatea civilă din Moldova doar atunci când va prelua în totalitate valorile UE, opinie


https://www.ipn.md/ro/rusia-va-fi-simpatizata-de-societatea-civila-din-moldova-doar-atunci-cand-va-pre-7978_1036876.html

Ca societatea civilă din Moldova să renunțe la promovarea integrării europene a Moldovei, Rusia și inițiativele sale geopolitice trebuie să preia în totalitate valorile fără de care UE nu ar fi devenit un magnet global – statul de drept, buna guvernare și drepturile omului, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

Până atunci, cea mai bună formă de dezvoltare a țării va rămâne adoptarea modelului european, realizabil prin implementarea Acordului de Asociere cu UE, adaugă autorul.

Promovarea integrării europene în Moldova este interpretată de agenții pro-ruși drept campanie geopolitică, iar ONG-urile – drept agenți de influență, scrie Dionis Cenușă.

În realitate, opinează politologul, vorbim despre o atractivitate mai mare a puterii blânde a UE (“soft power”) și a modelului european de dezvoltare.

Acestea nu sunt impuse de Bruxelles, scrie Dionis Cenușă, ci magnetizează de la sine cetățenii din proximitatea europeană, migranții economici din diferite regiuni îndepărtate și chiar populația rusă.

Este esențială conștientizarea faptului că sectorul asociativ este critic față de partenerii externi, inclusiv UE, atât în discuții private, cât și în demersuri publice. Susținerea financiară externă vine să sprijine proiecte concrete în sectorul electoral, public, energetic, economic, fără a urmări o anumită politizare, îndoctrinare sau subordonare, explică Dionis Cenușă.

Deși organizațiile societății civile depind de finanțarea externă, intervenția lor în spațiul public este dictată de intenția de a proteja statul și cetățeanul de instinctele prădătoare ale clasei politice și ale intereselor obscure, concluzionează politologul.