Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat astăzi, 17 iulie, hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol. Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de reclamanți din contul Federației Ruse în cuantum total de 2 499 300 milioane de euro. Cauza a fost intentată la cererea a 1646 de reclamanți și trei companii agricole din raionul Dubăsari, aceștia fiind reprezentați la CEDO de către avocații Asociației Promo-LEX, transmite IPN.
Potrivit Promo-LEX, înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren. De asemenea, este vorba despre încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CEDO. Din cuantumul total de 2 499 300 milioane de euro, fiecare proprietar va încasa 1 500 de euro, iar fiecare companie agricolă câte 5 000 de euro.
Curtea a mai dispus ca Guvernul rus să achite prejudiciile materiale companiilor: Agro-Tiras SRL – 115 300 de euro, 80 500 de euro către Agro-SAVVA SRL și 50 000 de euro către GȚ Serghei Popa. Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 euro.
„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, directorul Asociației Promo-LEX.
Potrivit directorului Programului „Drepturile Omului” al Asociației, Alexandru Postica, constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. „Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a spus Alexandru Postica.
Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din raionul Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suportat pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe.
Reclamanții sunt rezidenți și locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea și Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului și dețin cote de teren în apropierea satelor lor.