logo

Rusia nu va ezita să profite de 9 mai pentru a-şi demonstra influenţa în Moldova, ciclu tematic IPN


https://www.ipn.md/ro/rusia-nu-va-ezita-sa-profite-de-9-mai-pentru-7978_1012528.html

Agenţia IPN a reacţionat la îngrijorările formulate în societatea moldovenească, potrivit cărora ziua de 9 mai ar putea fi folosită de diferite cercuri de interese drept pretext  pentru anumite genuri de provocări şi destabilizări în Republica Moldova. Îngrijorările par suficient de îndreptăţite în contextul crizei regionale profunde care afectează şi Republica Moldova. Ce cred despre această perspectivă autorităţile publice, centrale şi locale, partidele politice şi analiştii politici, dar şi despre măsurile prin care pot fi prevenite sau anihilate eventualele provocări, veţi afla din materialele mini-ciclului.
---

În contextul regional actual, Federaţia Rusă nu va ezita să profite de data de 9 mai pentru a-şi demonstra ostentativ influenţa pe care o are în Republica Moldova. De această părere este Lina Grâu, experta Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), care contactată de IPN, a menţionat că, în contextul situaţiei regionale actuale, îngrijorările legate de posibile provocări cu ocazia zilei de 9 mai sunt total îndreptăţite.

„Din păcate, probabilitatea ca în această zi să fie evitate conflictele este minimă. Data de 9 mai a generat mereu controverse în societatea moldovenească. Comemorările în stil sovietic cu drapele roşii au dezgustat mereu partea pro-europeană a societăţii, în special tinerii şi vorbitorii de limbă română. Aceştia ar fi preferat ca de 9 mai şi Republica Moldova să sărbătorească Ziua Europei, de rând cu ţările din comunitatea europeană în clubul cărora aspiră să ajungă ţara noastră”, a opinat Lina Grâu.

Experta este convinsă că la 9 mai vom asista la o mobilizare a partidelor politice pro-ruse, a tineretului şi părţii de societate civilă, finanţate de la Moscova, care vor defila prin locurile publice din ţară cu drapele roşii şi panglicile bicolore negru-oranj. „O mică repetiţie a avut loc pe 5 mai, când o panglică de câţiva zeci de metri a fost „plimbată” în jurul Guvernului de la Chişinău. Demonstraţia va servi şi ca fundal pentru vizita la Tiraspol a vicepremierului rus, Dmitrii Rogozin, cunoscut pentru ameninţările sale la adresa cursului pro-european al Chişinăului”, a subliniat Lina Grău, căreia îi este teamă că vor exista şi provocatori care vor avea ca sarcină să aţâţe conflicte şi chiar confruntări şi să aducă tensiunea la cote maxime.

Lina Grâu spune că şi-ar fi dorit ca autorităţile de la Chişinău să fi tranşat demult subiectul 9 mai, să fi existat coeziunea clasei politice pentru a declara această dată ca una de solidaritate europeană. „Din păcate, acum suntem într-un moment extrem de nefavorabil pentru a face acest lucru – maxim ce pot face autorităţile este să depună efortul pentru a ţine situaţia sub control, a nu aprinde spiritele şi a nu admite violenţe”, a adăugat experta.

Lina Grâu crede că data de 9 mai va ilustra gradul de scindare al societăţii moldoveneşti, pe de o parte, şi ofensiva geopolitică a Rusiei pentru refacerea fostei URSS, pe de altă parte. Totodată, experta spune că următoarele 6 luni vor fi decisive pentru cursul european al Republicii Moldova şi vor determina viitorul acesteia pentru următoarele decenii.

Pentru ziua de 9 mai multe formaţiuni politice au anunţat programele lor, unele marchează Ziua Victoriei asupra fascismului, iar altele Ziua Europei.

Mariana Galben, IPN

Notă IPN: Agenţia IPN a făcut invitaţii să participe la acest mini-ciclu, de asemenea, Guvernului Republicii Moldova, Primăriei municipiului Chişinău, primarului municipiului Comrat, Nicolae Dudoglo, primarului oraşului Ungheni, Alexandru Ambros, reprezentanţilor PCRM, PDM, PSRM, analiştilor politici Nicolae Negru şi lui Ion Tăbârţă, altor actori ai vieţii publice din Moldova.