logo

Rusia nu îndeplineşte o hotărâre CEDO cu referinţă la şcolile din regiune transnistreană, avocat


https://www.ipn.md/ro/rusia-nu-indeplineste-o-hotarare-cedo-cu-referinta-la-scolile-din-regiune-transn-7965_1008568.html

După un an de la condamnarea de către CEDO a Federaţiei Ruse în dosarul şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, şcolile nu au primit niciun ban, a declarat pentru IPN directorul Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi. Anul trecut, pe 19 octombrie, Rusia a fost condamnată pentru violarea dreptului la educaţie şi urma să achite, în termen de cel mult 3 luni, prejudicii a câte 6 mii de euro tuturor celor 170 de reclamanţi şi 50 de mii de euro cheltuieli de judecată.

„Federaţia Rusă nu şi-a onorat obligaţiunile, iar noi suntem în aşteptarea nu atât a banilor, cât a soluţiei. Această soluţie înseamnă reîntoarcerea clădirii liceului Ştefan cel Mare pentru a activa în oraş, de a întoarce clădirea liceului „Evrica” din Râbniţa şi crearea condiţiilor de activitate normală pentru aceste opt instituţii, adică să nu se mai implice în activitatea acestor licee şi gimnazii”, a spus directorul liceului.

Avocatul în acest caz, Alexandru Postică, de la Asociaţia „Promo-LEX”, a spus că pe data de 3-5 decembrie va avea loc şedinţa Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care este responsabil, în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, de monitorizarea executării hotărârilor Curţii de către statele vizate. „Până la această dată, vom pregăti informaţia detaliată cu privire la acţiunile întreprinse de reclamanţi pentru executarea hotărârii şi inacţiunea Federaţiei Ruse. Şi vom solicita Comitetului de Miniştri să acorde prioritate acestui caz şi să monitorizeze executarea”, a spus avocatul.

Potrivit lui, Comitetul de Miniştri va putea emite o rezoluţie cu privire la necesitatea executării şi indicarea acţiunilor care urmează să fie efectuate de către statul pârât pentru executarea hotărârii Curţii. Alexandru Postică a spus că dacă, după o procedură îndelungată, Federaţia Rusă, nu-şi va executa obligaţiunile, Comitetul ar putea propune mai multe sancţiuni, până la excluderea Federaţiei Ruse din Consiliul Europei.

Pe 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Federaţia Rusă într-un  dosar privind şcolile din regiunea transnistreană cu subordonare Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Sentinţa a fost pronunţată după 8 ani de la depunerea dosarului. CEDO a recunoscut violarea dreptului la educaţie în raport cu Federaţia Rusă. Cauzele au fost expediate în 2004 şi 2006 de către părinţi, profesori şi elevi din localităţile Râbniţa, Bender şi Grigoriopol, care au denunţat încălcări ale dreptului la educaţie, la viaţa privată, precum şi la nediscriminare.

Conform materialelor dosarului, la baza conflictului stau acţiunile administraţiei secesioniste a regiunii de interzicere a alfabetului latin pentru limba română în toate domeniile vieţii publice şi impunere a alfabetului chirilic. Reclamanţii au insistat ca instituţiile lor să rămână sub jurisdicţia şi programul educaţional al autorităţilor constituţionale, predarea fiind efectuată în limba română cu grafie latină. În consecinţă, au fost supuşi unor politici de lichidare prin asedierea şi blocarea şcolilor, precum şi acţiuni de intimidare şi persecutare, reţinere şi urmărire penală a profesorilor, ameninţări şi hărţuiri a elevilor şi părinţilor.

CEDO a condamnat Federaţia Rusă şi în alte cazuri de violare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, pornind de la premiza că Republica Moldova nu-şi poate controla acea parte din teritoriu, iar Federaţia Rusă continuă să menţină în zonă contingente militare proprii, fără acceptul autorităţilor constituţionale ale ţării.