logo

Rusia aplică în Ucraina un scenariu periculos şi pentru Moldova, opinii


https://www.ipn.md/ro/rusia-aplica-in-ucraina-un-scenariu-periculos-si-pentru-moldova-7978_1011406.html

Federaţia Rusă a pus în aplicare în Ucraina un scenariu care prezintă pericol şi pentru alte state, inclusiv pentru Republica Moldova. Rusia urmăreşte federalizarea Ucrainei, pedalând pe nelegitimitatea puterii de la Kiev. De această părere au fost invitaţii de la emisiunea „Fabrika” la postul PublikaTV, unde au mai spus că deciziile administraţiei din Crimeea sunt contradictorii, transmite IPN.

Analistul politic, Oazu Nantoi, a remarcat că Rusia a susţinut secesiunea din Crimeea, a realizat-o, a pus la coducerea regiunii nişte marionete. „Aşa-zisele decizii nu sunt legitime. Crimeea este componentă a Ucrainei, iar deciziile luate sunt nonsens. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a început din start să joace cartea lipsei de legitimitate a tot ceea ce se întâmplă la Kiev. Rusia ocupă Crimeea, va încerca să se extindă în estul Ucrainei, va introduce o blocadă economică”, a prezis Oazu Nantoi.

Scopul final este de a demonstra Occidentului că Ucraina este un stat slab, falit – consideră analistul. „Aceasta va destabiliza situaţia din Ucraina. Rusia vrea să forţeze Occidentul să se aşeze la masa de negocieri unde să se realizeze o cârdăşie de federalizare a Ucrainei, cum s-a încercat cu Moldova prin Memorandumul Kozak”, a subliniat analistul.

Alexandru Cuzneţov, comentator politic, a spus că Ucraina este o piesă într-un joc. „Rusia a declarat că este gata să preia Crimeea, este de fapt o acaparare. Dar mai sunt şi alte zone din Ucraina cu locuitori vorbitori de limbă rusă, sunt astfel de zone şi în alte state, inclusiv în Republica Moldova. Ne putem trezi că Rusia acaparează tot mai multe locuri. Trebuie să se reacţioneze. Ceea ce vedem noi este doar la suprafaţa, în interior se întâmplă altceva”, a opinat comentatorul.

Analistul politic, Nicolae Afanas, s-a referit la deciziile administraţiei din Crimeea spunând că acestea sunt contradictorii. „Acestea iniţial au declarat că se alipesc la Rusia după care au adoptat o declaraţie de independenţă”, a subliniat analistul

Istoricul Sergiu Musteaţă a menţionat că 58% din populaţia Crimeii este de origine rusă şi ne putem aştepta la un răzultat previzibil la referendumul privind alăturarea peninsulei la Rusia. „Scenariul este clar, dar deranjează prezenţa în masă a militarilor şi a armamentului rus pe acest teritoriu, e o demonstraţie de forţă”, a încheiat istoricul.

Administraţia din Crimeea a declarat că peninsula se retrage din componenţa Ucrainei după ce la Kiev s-a schimbat conducerea cu demiterea forţată a preşedintelui Victor Ianukovici. Deja a fost stabilită şi desfăşurarea unui referendum de alipire a Crimeii la Rusia.