logo

Rusia a încercat să utilizeze formatul 5+2 ca instrument de presiuni asupra Chişinăului, opinie


https://www.ipn.md/ro/rusia-a-incercat-sa-utilizeze-formatul-52-ca-instrument-de-presiuni-asupra-chisi-7978_1027817.html

Federaţia Rusă încearcă să transforme formatul „5+2” într-un instrument de presiune faţă de Republica Moldova. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, care şi-a expus poziţia asupra negocierilor formatului desfăşurate săptămâna trecută la Berlin într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

„Este o conjunctură de circumstanţe şi de interese care ajută Rusia să folosească acest format pe post de instrument de presiuni asupra Chişinăului. Aceasta nu înseamnă că ceilalţi ascultă şi îndeplinesc tot ce spune Federaţia Rusă că Rusia ar fi pus la cale un plan, nu. Există un context de circumstanţe care favorizează acest lucru şi acest context de circumstanţe este, cum am menţionat anterior, dorinţa misiunii OSCE de a arată progrese, dorinţa de pune în practică o nouă tactică”, susţine expertul în politică externă.

Totodată, Victor Chirilă consideră poziţia OSCE că ar fi una incorectă. Potrivit lui presiunea deschiderii, reluării negocierilor în formatul „5+2” a fost destul de mare, pentru că Germania vrea să arate că în calitatea sa de preşedintă a OSCE. face ceva. „Tactica pe care misiunea OSCE o promovează acum mi se pare incorectă şi periculoasă. Incorectă pentru că dânşii consideră că Chişinăul are cel mai mare interes, trebuie să arate deschidere şi trebuie să facă decizii unilaterale în limitele statutului politic pe care deja este gata să-l ofere. Lucrul acesta ar fi valabil, ar avea raţiuni de pus în practică, dacă din partea Tiraspolului s-ar vedea mişcări spre reintegrare, spre găsirea unui compromis”, a notat expertul.

Potrivit directorului APE, diplomaţia moldovenească nu ar fi dat dovadă de profesionalism la pregătirea negocierilor de la Berlin. „Diplomaţia noastră trebuie să creeze condiţiile propice pentru ca negociatorul nostru să discute, să aibă un raport de forţe la masa de negocieri care să favorizeze agenda noastră sau promovarea intereselor noastre. Din păcate diplomaţia noastră nu a făcut acest lucru, diplomaţia noastră ştia despre aceste circumstanţe, diplomaţia noastră ştia că, de fapt, negociatorul nostru la masa de negocieri de la Berlin va avea probleme, pentru că moderatorii şi observatorii aveau un scop comun să relanseze cu orice preţ reuniunea”, a declarat Victor Chirilă.

Negocierile în formatul 5+2 au fost reluate pe 2 iunie curent după o pauză de doi ani. Ultima rundă de negocieri a avut loc la Viena, în iunie 2014.