logo

Rosian Vasiloi: Războiul de pe Nistru nu s-a încheiat


https://www.ipn.md/ro/rosian-vasiloi-razboiul-de-pe-nistru-nu-s-a-incheiat-7978_1040342.html

La 26 de ani de la izbucnirea conflictului de pe Nistru, războiul nu s-a încheiat. Războiul se va termina atunci când malul stâng al râului Nistru va fi integrat pe de plin cu malul drept. Declarația a fost făcută de expertul în securitate Rosian Vasiloi în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN.

Rosian Vasiloi consideră că cei de la guvernare acum nu acordă atenția cuvenită veteranilor războiului de pe Nistru. „Noi ne aducem aminte de veterani în ajunul datei de 2 martie, dar ce fac acești veterani în restul anului?”, se întreabă analistul. Potrivit lui, negocierile privind reglementarea conflictului trebuie purtate cu Federația Rusă și acest lucru este posibil.

Anatolie Caraman, președintele Asociației Veteranilor de Război 1992 Tiras-Tighina, susține că în stânga Nistrului au loc antrenamente și manevre militare, are loc pregătirea pentru război. „Noi putem scăpa astăzi, dacă am găsi un mecanism prin care să convingem populația ca să ne reîntregim cu Patria-mamă și să intrăm în economia mare a țării mari care se numește România. Numai atunci vom putea schimba modul de viață”, este de părere Anatolie Caraman. Potrivit lui, oricâte reforme ar face guvernarea de la Chișinău, serviciile secrete rusești lucrează în Republica Moldova și organizează diferite situații provocatoare.

Fostul deputat Ștefan Urîtu susține că, atunci când s-a desființat Uniunea Sovietică, munițiile Armatei a 14-a trebuiau să fie lăsate Republicii Moldova. În opinia lui, anume acest lucru a fost cauza războiului.

Pe 2 martie, s-au împlinit 26 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acțiunile de luptă au participat în jur de 30 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar câteva sute au fost râniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.