Roşca se plânge de „înveninarea din societate”
https://www.ipn.md/ro/rosca-se-plange-de-inveninarea-din-societate-7965_975921.html
Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Iurie Roşca, s-a referit la „înveninarea din societate” la o conferinţă de presă, joi, 4 iunie, la care şi-a împărtăşit jurnaliştilor viziunile sale despre recentele evenimente din R. Moldova.
Referindu-se la tulburările în masă din 7 aprilie, el a spus că: „aceste violenţe au fost posibile într-o măsură determinantă de radicalizarea opţiunilor electorale”. „Dacă şi de acum în colo viaţa politică din RM va fi atât de înveninată, încât actorii politici se vor privi unii pe alţii ca pe nişte duşmani ireconciliabili, cetăţeanul va avea numai de pierdut”, a declarat liderul PPCD.
Întrebat de reporterul Info-Prim Neo, dacă el personal şi figuri marcante din PPCD au vreo contribuţie la intensificarea învrăjbirii din societate, Roşca a spus: „Dvs. ştiţi cât de dificile au fost raporturile noastre cu PCRM până în anul 2005, până la 4 aprilie. Să facem o paralelă între 4 aprilie 2005 versus 7 aprilie 2009. Ce a fost mai necesar pentru RM, un compromis rezonabil, util intereselor RM sau o confruntare exemplară cu incedieri de sedii, cu violenţe?” s-a întrebat politicianul.
Info-Prim Neo notează că pe 7 aprilie protestarii şi-au răsfrânt mânia şi asupra unui autoturism aparţinând staţiei EU TV. Iurie Roşca a evitat să spună, la conferinţă, ce legătură există între PPCD şi EU TV, dar monitorizări de media efectuate de Asociaţia Presei Electronice (APEL), constată că acest canal TV nu critică creştin-democraţii şi comuniştii, în schimb acordă enorm timpi de antenă pentru a pune în lumină negativă cele trei partide de opoziţie care au intrat în Parlament.
În apropiatele alegeri anticipate PPCD va merge de unul singur, a spus Roşca.
PPCD a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de şef al statului la 4 aprilie, 2005. În acel an pentru acest partid au votat peste 140 de mii de alegători. La alegerile locale din 2007, PPCD a acumulat 98 de mii de sufragii, iar la parlamentarele din 2009 a adunat peste 46 de mii, fiind lăsat astfel în afara Parlamentului.