Creştinii romano-catolici din toată lumea sărbătoresc duminică, 5 aprilie, Învierea Domnului. Contactat de IPN, Excelenţa Sa Episcopul Romano-Catolic de Chişinău, Anton Coşa, a spus că sărbătoarea Învierii începe de sâmbătă seara, când creştinii vin la Vigilia Pascală, la ora 20.00.
Liturghia din noaptea Învierii este cea mai lungă din tot anul şi aduce rânduieli care sunt proprii şi Bisericii Creştin-Ortodoxe. O diferenţă este că romano-catolicii nu au Foc Haric adus de la Ierusalim. Episcopul aprinde lumânarea pascală pe care o binecuvântează şi împarte Lumină Sfântă credincioşilor.
Excelenţa Sa Episcopul Anton Coşa spune că în duminica Învierii la Catedrala Providenţa Divină din Chişinău au loc liturghii oficiate în limba poloneză, rusă şi română. După fiecare slujbă are loc binecuvântarea alimentelor pascale. În Republica Moldova, creştinii romano-catolici aduc la biserică pască, ouă roşii şi alte produse alimentare. Spre deosebire de catolicii din Occident, cei din estul Europei au preluat această tradiţie, care este mai mult una locală, de la ortodocşi. Catolicii din Occident pun pe masa de Paşti cozonacul numit „Colombo” şi ouă de ciocolată, în locul ouălor roşii.
„La această sărbătoare le spun de fiecare dată credincioşilor să fim mai atenţi cu cei din jurul nostru, cei care au mai mare nevoie”, a spus Episcopul Anton Coşa, precizând că atât comunitatea romano-catolicilor, cât şi alte organizaţii vor organiza mese de Paşti pentru nevoiaşi.
Din această duminică pentru catolici începe perioada numită „Săptămâna Albă”, în care se propovăduieşte venirea lui Iisus Hristos pe pământ şi cum a pregătit apostolii pentru misiunea lor. Episcopul a spus că practic toată săptămâna care urmează vor fi sărbători, iar creştinii vor putea veni la slujbele ţinute dimineaţa şi seara. „Mă adresez tuturor fraţilor şi creştinilor noştri să fie conştienţi că fraţii noştri ortodocşi se află în perioada de dinainte de Paşti, Săptămâna Patimilor, şi să fim un pic mai atenţi în manifestările noastre să nu deranjăm spiritul de rugăciune şi de interiorizare”, a spus Episcopul.
În Republica Moldova sunt peste 20 de mii de credincioşi romano-catolici.