logo

România trebuie să susțină actorii schimbării pozitive în Moldova, USR


https://www.ipn.md/ro/romania-trebuie-sa-sustina-actorii-schimbarii-pozitive-in-moldova-usr-7965_1041346.html

România trebuie să susțină actorii schimbării pozitive în Republica Moldova și anume pe cei care sunt orientați spre „dezoligarhizarea” și europenizarea țării. Declarația a fost făcută de Matei Dobrovie, deputatul Partidului Uniunea Salvați România (România) în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Deputatul susține că doar asigurând cele două dimensiuni se va ajunge la o îmbunătățire a traiului pentru cetățenii țării.

Potrivit lui Matei Dobrovie, actorii schimbării pozitive în Republica Moldova sunt ONG-urile, societatea civilă puternică, presa independentă și partidele noi. Deputatul spune că acestea au nevoie de sprijin pentru a crea o societate moldovenească cu adevărat democratică. De aceea, respectivii actori, urmează, cu ajutorul unui fond administrator de granturi pe bază competitivă, să aplice pentru a primi finanțare pentru diferite proiecte în acest sens. Totodată, deputatul spune că și-ar dori să se lucreze pe componenta de spațiu informațional comun. „Degeaba vorbim despre unire dacă nu avem, efectiv, prezență mediatică românească serioasă în Republica Moldova care să contracareze propaganda rusească și propaganda oligarhică locală”, menționează deputatul USR.

Matei Dobrovie susține că, odată cu finanțarea „actorilor schimbării pozitive” în acest mod, s-ar evita pierderea banilor și s-ar vedea mai mult efectele susținerii României pentru cetățeni și Republica Moldova. „Nu putem să nu observăm că situația în Moldova este foarte, foarte complicată. Avem erodarea democrației, avem votul mixt, sistem care favorizează foarte vizibil binomul Plahotniuc-Dodon și trebuie să o spunem foarte clar că din păcate România, prin partidul de guvernare PSD, susține acest regim Plahotniuc”, a spus Matei Dobrovie.

Totodată, USR menționează că, în calitatea sa de partid de opoziție, își propune să urmărească și să evalueze unde ajung banii oferiți drept asistență Republicii Moldova și să aprecieze cât de vizibile sunt aceste investiții aici.

În altă ordine de idei, Radu Mihail, senator pentru Românii din Afara Granițelor, a menționat că alegerile de la Chișinău nu se prea văd din România și că interesul acordat vieții politice din Moldova nu este suficient. „Presa de la București nu consideră că un astfel de eveniment politic important precum sunt alegerile merită să fie luat în vizor și transmis. De la București se vede un mare interes de a face zgomot pe tema unirii și un mic interes raportat la lucrurile concrete, cum ar fi situația politică, peisajul politic, lucrurile care sunt necesare pentru a asigura o adevărată integrare dintre cele două state”, a declarat Radu Mihail.

În context, USR și-a reiterat poziția de a susține în alegeri forțe proeuropene care își doresc să modernizeze Republica Moldova. Potrivit USR, deocamdată, au demonstrat că sunt gata să facă acest lucru: PAS, PPPDA și PLDM, partide care au și participat zilele trecute la discuții comune.