logo

România s-a angajat total în susținerea parcursului european al Moldovei, deputat român


https://www.ipn.md/ro/romania-s-a-angajat-total-in-sustinerea-parcursului-european-7965_1096020.html

România susține necondiționat parcursul european al Republicii Moldova, iar relațiile dintre cele două state sunt la cel mai înalt nivel. O spune copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, Andrei Daniel Gheorghe. Potrivit deputatului de la București, dezideratul României este de a ajuta Republica Moldova să devină parte a familiei europene și să beneficieze de pacea și bunăstarea pe care o oferă apartenența la blocul comunitar, transmite IPN.

La Chișinău are loc cea de-a IX-a reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României (CCIE). Copreședintele comisiei, deputatul român Andrei Daniel Gheorghe, spune că România rămâne cel mai fidel avocat al Republicii Moldova la Bruxelles.

„Relațiile dintre noi sunt nu doar de vecinătate sau parteneriat, sunt relații din interiorul aceleiași familii. Azi sunt mai bune ca niciodată. Sunt la cel mai înalt nivel de la momentul Independenței Republicii Moldova, de la Podul de Flori nu am mai întâlnit o asemenea trăire, un entuziasm care poate să creeze fapte istorice. România susține categoric Republica Moldova, nu există niciun dubiu la București cu privire la susținerea Republicii Moldova. România s-a angajat total și necondiționat în susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Ne dorim deschiderea negocierilor capitolelor de aderare în acest an, cât și reapropierea naturală, firească de România, țara-mamă”, a spus deputatul român în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

România a ajutat Republica Moldova să depășească crizele suprapuse generate de războiul din Ucraina. Suportul energetic și financiar oferit de Guvernul de la București este dovada clară a relațiilor privilegiate dintre cele două state, spun reprezentanții guvernării de la Chișinău.

„Cetățenii au simțit această susținere când au văzut că rușii au redus livrările de gaze către Republica Moldova, iar România a reluat aceste livrări de gaze. Când Federația Rusă a deconectat energia electrică, România ne-a conectat. Când Federația Rusă a blocat exportul de produse moldovenești, România a deschis și mai mult piața. Suntem azi într-o perioadă tulbure, dar și într-o ipostază benefică integrării europene. România demonstrează că este un frate pentru noi, reușind prin procese diplomatice să impulsioneze acest proces de integrare europeană. Pentru că locul nostru este alături de România în Uniunea Europeană. Cetățenii înțeleg că UE poate să ne aducă bunăstare, pace și un nivel de viață mai înalt decât l-am avut până acum”, a spus deputatul PAS, Petru Frunze.

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în anul 2010. Din ea fac parte câte zece deputați din legislativul de la Chișinău și cel de la București. Comisia se întrunește anual în două reuniuni, alternativ în Republica Moldova și în România.