logo

România- Republica Moldova, extinderea cooperării în domeniul militar. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/romania-republica-moldova-extinderea-cooperarii-in-domeniul-militar-dezbatere-8004_1105446.html

Încheierea Acordului moldo-român de cooperare în domeniul militar, acum 12 ani, a marcat dezvoltarea relațiilor speciale între armatele celor două state românești. În preambulul acestui document se spunea: „Deschidem o pagină nouă în colaborarea reciproc avantajoasă între instituțiile militare ale României și Republicii Moldova, colaborare care va contribui la dezvoltarea sistemelor de apărare și securitate în ambele state, totodată fiind benefice în proiectele comunității internaționale”. Principalele subiecte discutate la acea vreme vizau instruirea în comun a militarilor din cele două armate și aplicarea conjugată a reformelor în sectorul de apărare. Pe durata celor 12 ani, Acordul moldo-român de cooperare în domeniul militar a fost modificat de două ori, în decembrie 2016 și în luna mai 2024. Joi, Parlamentul Republicii Moldova a votat în primă lectură un proiect de lege prin care Acordul bilateral a fost completat cu un nou articol intitulat „Sprijinul reciproc în cazul misiunilor și operațiilor”. Prin intermediul acestuia se stabilește susținerea logistică și administrativă reciprocă în procesul de pregătire și participare la misiuni și operațiuni sub egida organizațiilor internaționale, ONU, OSCE, NATO și UE. Despre prevederile noului articol au discutat participanții la dezbaterea publică „România- Republica Moldova, extinderea cooperării în domeniul militar”, organizată de Agenția de presă IPN.

Pavel Horea, expert în securitate, Comunitatea WatchDog, a declarat că acum 12 ani, Guvernele Republicii Moldova și României au elaborat și semnat un acord care prevedea o amplă consolidare a capacităților reciproce de apărare. În special acest acord viza Republica Moldova ca partener care avea nevoie de acea susținere din partea unui aliat, care făcea parte și din NATO. Aceasta în virtutea faptului că forțele armate ale Republicii Moldova aveau nevoie de un program amplu de instruire și integrare cu structurile occidentale de securitate. Scopul era ca standardele armatei Republici Moldova să ajungă la standardele occidentale, standardele NATO pentru a eficientiza interoperabilitatea la nivelul misiunilor internaționale la care participa Republica Moldova și la care urma să participe în viitor.

„În acest acord, semnat acum 12 ani, este descrisă o gamă largă de evenimente și activități pe care ar urma să le întreprindă militarii celor două state. În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că acest acord prevedea suportul logistic și cel ce ține de instruirea militarilor și schimbul de experiență. Fiindcă pentru un proces eficient de instruire este nevoie de o participare, de schimb de experiență între mai multe state sau reprezentanți ai ministerelor”, a notat expertul în securitate.

Potrivit lui, acest lucru necesita un efort financiar semnificativ. Iar Republica Moldova, atât atunci, cât și acum, nu are resursele financiare necesare. „Și acest acord a venit ca un suport în primul rând pentru militarii noștri ca să capete experiență, ca să participe la instruiri și să-și ridice standardele de activitate atât în cadrul misiunilor internaționale, cât și în cadrul desfășurări  de activități pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Pavel Horea.

Laurențiu Pleșca, cercetător la Centrul de Studii Ruse, România, expert în politici europene, Centrul de Expertiză Europeană Europuls, consideră că încheierea acestui acord moldo-român de cooperare în domeniul militar încă acum 12 ani a reprezentat un moment semnificativ. Documentul a stabilit bazele dezvoltării relațiilor speciale dintre România și Republica Moldova și a deschis calea pentru o colaborare reciproc avantajoasă. De asemenea, a contribuit la perfecționarea sistemului de apărare al Republicii Moldova și la securitatea ambelor state. „România este un partener de nădejde, care ajută Republica Moldova nu doar în domeniul militar, desigur. Este un partener dezinteresat, care este membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice. Deci, practic avem doar de beneficiat în a colabora cu statul român. De fiecare dată când am avut un moment de cumpănă, Bucureștiul a fost cel care a sărit în ajutor primul. Deci, încă de la întemeierea Republicii Moldova, am observat cum România a sprijinit necondiționat Republica Moldova”, opinează cercetătorul care este originar din Republica Moldova.

Expertul a menționat că sprijinul Guvernului României a fost constant în consolidarea capacităților, dar și în reformarea domeniului de apărare al Republicii Moldova, chiar a fost unul esențial. În opinia sa, acordul din 2012 este unul dintre cele mai consistente, pentru că transpune această dimensiune de instruire și exerciții comune între Republica Moldova și România. Actualmente, este foarte important, mai ales în contextul războiului provocat de Federația Rusă în Ucraina și schimbărilor geopolitice din regiune.

„Putem spune că schimbul de informații făcut între București și Chișinău este o dimensiune esențială pentru ca cele două state să fie informate despre ceea ce se întâmplă la graniță, în regiunea transnistreană, la Marea Neagră, dar și în spațiul aerian. Știm foarte bine că Republica Moldova nu posedă sisteme de apărare atât de sofisticate. Avem acum doar operaționalizarea radarelor achiziționate cu sprijinul Uniunii Europene și al Franței. Desigur, suportul tehnic pe care îl asigură România, dar și suportul logistic, de fiecare dată, inclusiv în participarea în misiunile internaționale, este esențial”, a declarat Laurențiu Pleșca.

Dezbaterea publică „România- Republica Moldova, extinderea cooperării în domeniul militar” este ediția a 10-a din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.