logo

România-Republica Moldova, crearea Grupării Europene de Cooperare Teritorială. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/romania-republica-moldova-crearea-grupului-european-de-cooperare-teritoriala-8004_1105380.html

În contextul actual, coeziunea economică și socială între state a devenit o prioritate. Uniunea Europeană oferă instrumente menite să consolideze această coeziune, iar unul dintre acestea este Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială (GECT/EGTC). Actualmente există 87 de GECT-uri înregistrate în 13 state membre ale Uniunii Europene. Grupările europene de cooperare teritorială (GECT) reprezintă un instrument prin care partenerii – autoritățile regionale și locale din statele membre UE, dar și țări terțe, precum Republica Moldova sau Ucraina – pot implementa diverse proiecte transfrontaliere și interregionale, având acces direct la fondurile Comisiei Europene. În prezent, se fac primii pași pentru a înființa o GECT în care să intre Republica Moldova alături de România și Bulgaria. Subiectul a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice la IPN.

Ina Coșeru, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, copreședinte al Adunării Parlamentare Euronest, a declarat că Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială oferă instrumente de fortificare a cooperării între două state și de implementare a proiectelor care consolidează dezvoltarea regională pentru cetățeni. România este cel mai important stat pentru Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europei. Doar prin România pot fi realizate acele proiecte care vor conecta Moldova la spațiul european. România va ajuta Moldova cu toată experiență pe care o are. Este un avantaj că limba română este una din cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Moldova, spre deosebire de Ucraina, nu va trebui să traducă 27 de mii de directive. Ele sunt deja traduse în romană datorită României.

Alina Popa, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, România, a remarcat că Grupările Europene de Cooperare Teritorială au personalitate juridică. Un alt element important și care a fost adus în discuție odată cu tratatul de la Lisabona vizează partea de coeziune teritorială. Pe lângă coeziunea economică și socială care fac parte din fundamentele construcției europene, coeziunea teritorială, în special, în acest context geopolitic pe care îl traversam acum, dar nu numai, reprezintă unul dintre valorile adăugate peste care nu se poate trece atunci când se discută despre GECT-uri. Este important să găzduiești un astfel de instrument. Acesta are și dimensiunea participativă.

Iurie Calestru, director al Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, IDEP Moldova, spune că respectivele grupări de cooperare se diferențiază de altele prin faptul că au entitate juridică. Nu e nevoie să aștepte apelurile de proiecte, ci să genereze idei de proiecte. Aici se poate de discutat despre fondul multianual, care e de 29 de miliardele euro la nivelul european și ar putea fi utilizat pentru aplicarea la această oportunitate pentru Moldova. Moldova trebuie să învețe din experiența României și să aducă standardele europene mai aproape de cetățeni. Crearea Grupării Europene de Cooperare Teritorială la nivel local, între Republica Moldova și România, ar debloca o gamă solidă de oportunități de finanțare. Iurie Calestru a subliniat importanța aprobării recente la nivelul autorităților centrale a unui cadru legal care încurajează formarea GECT-urilor. Următorul pas este crearea cadrului legal de drepturi și responsabilități al acestora, după care urmează misiunea entităților eligibile să depună dosarele și să continue parteneriatele.

Dezbaterea publică „România-Republica Moldova, crearea Grupului European de Cooperare Teritorială” este ediția a noua din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.