logo

România reconfirmă sprijinul pentru modernizarea capacităților de apărare ale Armatei


https://www.ipn.md/ro/romania-reconfirma-sprijinul-pentru-modernizarea-capacitatilor-de-aparare-ale-7967_1087789.html

Aflat la Chișinău în contextul ședinței comune a guvernelor, ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, a reconfirmat deschiderea sa în calitate de ministru, dar și a Guvernului României față de procesul de modernizare a capacităților de apărare ale Armatei Naționale a Republicii Moldova conform standardelor internaționale. Oficialul român a subliniat și importanța consolidării rezilienței în situații de criză, cu referire la sprijinul reciproc pe care România și Republica Moldova și l-au acordat în timpul pandemiei COVID-19, transmite IPN.

„Am dovedit recent, încă o dată, că putem conlucra eficient, acordându-ne reciproc sprijin în situații dificile. În 2020, medici și asistenți din România, inclusiv medici militari, au venit în sprijinul colegilor de peste Prut, pentru ca în 2021 personal medical din Republica Moldova să ofere sprijin colegilor din România”, a declarat Vasile Dîncu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

„România a fost și este un partener strategic important pentru Republica Moldova. De-a lungul timpului, am reușit să construim relații de prietenie sincere, necondiționate și confirmate prin numărul mare de proiecte, programe și acțiuni comune, direcționate spre dezvoltarea sectorului de apărare al țării noastre”, a menționat ministrul Anatolie Nosatîi în cadrul dialogului.

Oficialul moldovean a apreciat contribuția semnificativă a României la asigurarea participării militarilor moldoveni și români la exercițiile desfășurate la centrele de instruire din Republica Moldova și din România, oportunitățile de studii pentru efectivul Armatei Naționale în instituțiile de învățământ militar române. La fel, a evidențiat expertiza și asistența valoroasă acordată în contextul implementării obiectivelor Planului de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană și Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului cu NATO, în special, a Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare și altor programe de asistență relevante pentru reformarea sectorului de apărare din Moldova conform principiului unei guvernări democratice bune.

„Mizăm în continuare pe experiența partenerilor români în reformarea sectorului de apărare conform standardelor democratice, care este un deziderat important pentru guvernarea actuală, precum și fortificarea capabilităților Armatei Naționale pentru participare în operațiuni internaționale de menținerea păcii”, a adăugat Anatolie Nosatîi.

Cei doi miniștri au semnat Protocolul privind colaborarea în domeniul învățământului militar.