Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, susține că România este dispusă să participe la securitatea energetică a Republicii Moldova prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României. Totodată, România cere Uniunii Europene mai mult sprijin pentru Republica Moldova, atât pentru a face față valului de refugiați de război din Ucraina, cât și în perspectiva aderării la UE, transmite IPN cu referire la digi24.ro.
„Aștept așadar cu interes discuția cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, domnul Nicu Popescu. Este necesar să ajutăm Republica Moldova și în ceea ce privește securitatea energetică și lucrăm împreună cu ei pentru a identifica surse alternative de energie. Avem disponibilitatea de a găzdui, în depozitele noastre, gaz din Republica Moldova, și de a construi, pe termen mediu, un depozit de gaz al Republicii Moldova pe teritoriul României”, a explicat Bogdan Aurescu.
România sprijină organizarea, pe 5 aprilie, la Berlin, împreună cu Germania și Franța, a unei conferințe cu scopul creării unei Platforme de Sprijin: „Moldova Support Platform” și de a încuraja acordarea de mai mult ajutor acestei țări, a mai precizat ministrul român.
În același timp, Bogdan Aurescu consideră că trebuie să se discute și despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. România sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, nu doar a Ucrainei și a Georgiei. În opinia sa, toate cele trei țări merită calitatea de stat membru în familia europeană, iar aceasta nu este doar o solicitare circumstanțială venită din partea Republicii Moldova, de exemplu. Conducerea de la Chișinău este foarte angajată în ceea ce privește procesul de reformă, procesul de reformă democratică și drumul european.
Ministrul român de externe a mai precizat că Republica Moldova, țară care a fost tranzitată de sute de mii de refugiați, are nevoie de mai multă asistență financiară din partea statelor UE. Au fost create coridoare verzi pentru a-i prelua pe refugiații ucraineni de la granița Ucrainei cu Republica Moldova, direct pe teritoriul României, pentru a reduce din presiunea cu care se confruntă autoritățile din Republica Moldova care sunt copleșite de numărul de refugiați. De asemenea, România a creat un centru logistic în nordul României pentru a colecta și transfera asistență umanitară, nu doar către Ucraina, ci și către Republica Moldova. Asistența în produse a fost deja transmisă Republicii Moldova.