logo

România nu mai este o piață externă certă pentru grâul moldovenesc


https://www.ipn.md/ro/romania-nu-mai-este-o-piata-externa-certa-pentru-7966_1091920.html

Singura piață externă unde își pot livra producția producătorii de grâu din Republica Moldova, cea din România, nu mai este certă din cauza grâului care vine din Ucraina la un preț mai mic decât cel al grâului moldovenesc.

Nicolae Sprîncean, agricultor din raionul Criuleni, a declarat pentru Radio Europa Liberă că a încheiat un contract în România, dar nu l-a îndeplinit. „Ne-am înțeles să-mi ia grâul cu 310 dolari/tonă (aproximativ 6 lei moldovenești per kilogram), însă am ajuns acasă și m-au sunat să-mi spună că mai mult de 290 de dolari per tonă nu poate să-mi dea”, a spus agricultorul.

Prețurile la grâu depind de bursele internaționale, iar Moldova nu le poate influența semnificativ. „Cunoaștem foarte bine cum are loc formarea prețurilor, în funcție de cerere și ofertă. Prețul este format și de jucătorii principali, exportatori”, a declarat pentru Radio Europa Liberă Viaceslav Grigorița, șeful Direcției politici în sectorul vegetal la Ministerul Agriculturii. Funcționarul susține că guvernul ajută agricultorii moldoveni prin compensarea până la 100% a valorii accizei la motorină, precum și prin mecanismul de subvenționare.

Ministerul Agriculturii estimează o recoltă medie de aproximativ 2,5-2,7 tone anul acesta. „O prognoză inițială indică o recoltă totală de 820.500 de tone de grâu, care este mai mult decât suficient pentru asigurarea securității alimentare a R. Moldova și reprezintă și potențial pentru export”, a spus Viaceslav Grigorița.

În Republica Moldova, în anul trecut s-au colectat 1,551 mln tone de grâu. A fost o recoltă record pentru ultimii 30 de ani, notează IPN.