În clasamentul investițiilor străine directe România se află pe locul al doilea, atrăgând 8,5 miliarde de dolari, iar cel mai mare beneficiar al investițiilor străine directe, cu aproape 31,6 miliarde de dolari americani a fost Polonia. Republica Moldova se situează pe locul douăzeci și unu cu 417 mii de dolari în perioada 2018-2023, arată un raport realizat de Emerging Europe, relatează IPN cu referință la Economedia.ro.
În 2023, țările din Europa emergentă au înregistrat o nouă scădere a investițiilor străine directe (ISD), de la aproape 100,7 miliarde de dolari la în jur de 88,9 miliarde de dolari, o scădere de aproximativ 11,7 %. Deși investițiile străine directe în 2023 au depășit nivelurile de dinainte de Covid (au fost puțin peste 74,8 miliarde de dolari în 2019), acesta este al doilea an consecutiv în care investițiilor străine directe în regiune au scăzut.
Țările din regiunea Europei emergente care au depășit tendința negativă și au înregistrat cea mai mare creștere a investițiilor străine directe sunt Ucraina (ca urmare a unei baze scăzute), Lituania și Estonia. Țările cu cea mai mare scădere sunt Slovacia, Azerbaidjan și Ungaria.
Atunci când se iau în considerare investițiile străine directe pe cap de locuitor, Estonia, Lituania și Polonia sunt cele mai performante. Republica Moldova se află pe locul 19, lăsând în urmă Armenia, Ucraina, Azerbaidjan și Slovacia.
Potrivit raportului, din punct de vedere strategic, Europa emergentă ocupă o poziție geopolitică crucială, acționând ca o punte între Europa de Vest și Asia. Acest lucru face din regiune un coridor vital pentru rutele de tranzit comercial și energetic. Țări precum Polonia și România nu sunt doar centrale pentru politicile Uniunii Europene, ci joacă și roluri esențiale în cadrul NATO, contribuind la securitatea și stabilitatea regională.este pe primul loc, atrăgând investiții străine în valoare de 31,5 miliarde de dolari.