logo

Roman Mihăeș: Statul Republica Moldova este implicat într-un amplu proces de modernizare


https://www.ipn.md/ro/roman-mihaes-statul-republica-moldova-este-implicat-intr-un-amplu-proces-de-mode-7978_1043707.html

Statul Republica Moldova este implicat într-un proces amplu de modernizare europeană în baza Acordului de Asociere cu UE. Nu contează că nu există o invitație de aderare imediată la UE, contează ca în următorii ani Republica Moldova să devină un stat funcțional, stabil politic și economic, compatibil cu practicile UE în domeniul drepturilor omului şi capabil să asigure cetățenilor săi locuri de munca și garanții de securitate și sociale. Este opinia analistului politic Roman Mihăeș, solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, anul 2018 poate fi caracterizat ca unul în care au fost realizate mai multe reforme cardinale. A fost definitivată reforma administrației publice centrale. Conform mai multor experți, obiectivul modernizării serviciilor publice și responsabilizării administrației publice a fost atins. Ca rezultat, avem mai puține ministere și funcționari, însă a crescut randamentul actului de guvernare și au crescut substanțial salariile celor care au rămas în sistem.

Roman Mihăeș remarcă faptul că este în curs de definitivare concepția reformei administrației publice locale. Câteva proiecte sociale semnificative pentru cetățeni. Proiectele precum: tichetele de masă, Prima Casa și Drumuri bune pentru Moldova trebuie luate în considerare în acest sens. Totodată, spune analistul, au fost realizate măsuri în asanarea sistemului bancar. Aici trebuie menționată intrarea pe piață a Băncii Transilvania, care a preluat un pachet majoritar la Victoriabank.

În ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, Roman Mihăeș spune că a fost obținută o victorie istorică, şi anume Adunarea Generală ONU a aprobat Rezoluția privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

În ceea ce privește securitatea energetică, Roman Mihăeș  menționează adoptarea Legii pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Moldova și BERD privind implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Venirea companiei românești Transgaz pe piața energetică moldovenească va duce la creșterea securității energetice a țării. Astfel, pe lângă conducta de gaz și interconectarea întregului sistem energetic al Republicii Moldova cu cel al Românei și UE, se va reuși o alternativă energetică reală a Republicii Moldova și o independență a ei față de Federația Rusă.

Roman Mihăeș conchide că destinul de mai departe al Republicii Moldova și al cetățenilor săi depinde în cea mai mare măsura de viitoarele alegeri parlamentare.

Pe aceeași temă:

Ion Manole: Moldova a înregistrat un regres privind respectarea principiilor democratice

Ion Tăbârţă: Cel de-al 27-lea an de independență nu poate fi trecut la capitolul reușit

Corneliu Ciurea: În Moldova se dă o luptă pentru legitimarea sau delegitimarea guvernării

Oazu Nantoi: Țara în care sunt votați „dodonii” este condamnată

Alexei Tulbure: Guvernarea a trecut peste toate liniile roșii în subminarea democrației

Octavian Ţâcu: Statalitatea și independența sunt subminate timp de aproape trei decenii