logo

Roman Mihăeș: În examinarea activității „Open Dialog” trebuie să se implice și Procuratura


https://www.ipn.md/ro/roman-mihaes-in-examinarea-activitatii-open-dialog-trebuie-sa-se-implice-si-proc-7965_1045024.html

Analistul politic Roman Mihăeș susține că președinta Fundației „Open Dialog”, Ludmila Kozlowska, recunoaște drept un merit faptul că prin rețeaua ei din Parlamentul European și din Comisia Europeană, a reușit stoparea finanțării macrofinanciare de 100 de milioane, care trebuia să fie acordată Republicii Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Roman Mihăeș spune că despre aceasta a anunțat președinta „Open Dialog” într-un interviu pentru o publicație ucraineană. Analistul consideră că prin această acțiune este justificată activitatea Comisiei de anchetă din Parlamentul Moldovei. În plus, trebuie să se implice și Procuratura Generală, consideră Roman Mihăeș.

„În rândul doi, ea se laudă că pe o parte din opoziție, inclusiv Maia Sandu și Andrei Năstase, i-a dus la Bruxelles, a avut întrevederi cu ei acolo. Ea se laudă că l-a ajutat pe Platon acolo. Deci, ea, practic, recunoaște mai multe episoade legate de Republica Moldova și faptul că ea bravează, dar organele de anchetă din Republica Moldova trebuie să dea răspuns la o întrebare: a fost sau nu legitimă această acțiune a ei, au fost sau nu transparente finanțările pe care le-au primit partidele moldovenești”, afirmă analistul politic. De asemenea, Roman Mihăeș se întreabă de ce aceste partide au încălcat legea când normele prevăd expres că este interzisă finanțarea din exterior a partidelor și în timpul campaniei electorale, și în afara acesteia?

Doctorul în istorie Ruslan Șevcenco afirmă că Fundația „Open Dialog” este acoperirea serviciilor federale de securitate ale Rusiei. Potrivit lui, este clar că această fundație nu poate cumpăra atâția deputați din Parlamentul UE ca să obțină blocarea finanțării Moldovei. „Trebuie să ai acolo agenții serviciilor federale de securitate ale Rusiei. Altă sursă nu există. Numai cu dezinformarea nu ai să lucrezi aici, este puțin. Este vorba de sute de deputați care au fost contra finanțării Republicii Moldova”, spune Ruslan Șevcenco.

În opinia lui, a avut loc o activitate foarte bine gândită ca să discrediteze conducerea Republicii Moldova.

La 4 octombrie curent, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă.