logo

Roman Chircă: Acordul cu FMI are consecințe mai degrabă politice


https://www.ipn.md/ro/roman-chirca-acordul-cu-fmi-are-consecinte-mai-degraba-politice-7978_1029152.html

Magnitudinea acordului cu FMI este una nesemnificativă din punct de vedere economic și una cu consecințe pentru politic mai degrabă decât pentru economic. Din punct de vedere tehnic, Republica Moldova va beneficia de circa 179 de milioane de dolari sub formă de credit, dar ținând cont de balanța curentă de plăți și de rezerva valutară, aceasta este o sumă nesemnificativă. Declarația a fost făcută de expertul economic Roman Chircă în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Importanţa economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI şi capacitatea politică de a-l implementa”, ediţia a 58-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în coproducţie cu Radio Moldova.

În opinia expertului, Republica Moldova nu este în cazul țărilor care au nevoie de mijloacele FMI pentru stabilizarea balanței de plăți și pentru menținerea rezervelor valutare. Odată cu evenimentele care s-au produs în Parlament, schimbarea a patru guverne timp de un an a trezit reticențe din partea partenerilor de dezvoltare și atunci chiar cel mai apropiat partener al Moldovei, România, la semnarea unui credit tehnic s-a ascuns și el după FMI. Fondul Monetar Internațional este cunoscut prin capacitatea sa de a negocia dur cu guvernele.

Potrivit lui, chiar și după semnarea acordului şi după deblocarea anumitor finanțări rămâne dilema ce face Republica Moldova mai departe, în ce măsură întreprinde reforme fundamentale în diferite sectoare.

Expertul consideră că Republica Moldova trebuie să accepte toate condițiile impuse de FMI pentru semnarea Memorandumului. „Numai că aici apare o mică problemă, aceste lucruri trebuiesc implementate și în perioada de implementare apar perioade de evaluare intermediară și noutatea care poate veni dintr-o apreciere negativă a neimplementării anumitor reforme în anumite sectoare poate fi ca o noutate extrem de negativă”, spune expertul.

În opinia lui Roman Chircă, după cum evoluează lucrurile, cel mai probabil că Memorandumul cu FMI va fi semnat în luna octombrie. „Eu nu sunt adeptul evoluției în formatul programului cu FMI. Eu cred că și guvernarea face o greșeală că nu lansează reforme în paralel cu negocierile cu FMI pentru că lansând anumite reforme, anticipând, economisești foarte mult timp, efort și necesitatea de a negocia. Plus, poți fi apreciat de partenerii de dezvoltare”, a declarat Roman Chircă.

Importanța acordului cu FMI, potrivit lui, constă în consecințele pe care le atrage și Republica Moldova ar trebui din nou să depășească acest cadru de presiune externă. „Eu cred că unica șansă de dezvoltare este crearea autentică a instituțiilor, abolirea corupției, reformarea sistemului judiciar, crearea ca unui fundament pentru stimularea și dezvoltarea investițională, dar acest lucru poate fi făcut nu din consecința presiunilor din partea partenerilor externi. Eu nu cred că tot timpul avem parte de cele mai bune sfaturi și recomandări și de multe ori sunt dictate de conjunctura internațională”, spune Roman Chircă.

Dezbaterile publice cu tema „Importanţa economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI şi capacitatea politică de a-l implementa”, ediţia a 58-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sunt realizate cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.