logo

Rodica Rusu-Gramma: Un proces de vaccinare nu este libertatea fiecăruia, dar o responsabilitate socială


https://www.ipn.md/ro/rodica-rusu-gramma-un-proces-de-vaccinare-nu-este-7967_1081428.html

Rodica Rusu-Gramma, dr. conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică „Nicolae Testemițanu”, consideră că cei care se programează pentru a se vaccina anti-COVID-19, iar ulterior nu se mai prezintă pentru a se vaccina, nu înțeleg ce înseamnă vaccinarea ca proces. În primul rând, înseamnă deschiderea unei cantități de vaccin care trebuie utilizat într-un anumit termen, altfel el se inactivează și trebuie aruncat. Acest lucru creează o pierdere de bani și resurse. Comentariul vine în contextul în care, potrivit responsabililor de la primărie, în capitală, sunt disponibile multiple vaccinuri, însă în mai multe cazuri persoanele programate nu se prezintă la vaccinare, transmite IPN.

Potrivit Rodicăi Rusu-Gramma, odată cu deschiderea accesului la vaccinare a populației generale, vor exista liste de așteptare, unde persoana care dorește să se vaccineze se înscrie și echipa de vaccinare cunoaște că dacă se apropie timpul și o persoană care este programată nu a venit, imediat este contactată altă persoană care este în așteptarea vaccinului.

În opinia sa, faptul că persoanele refuză vaccinarea este un fenomen obișnuit pentru mai multe state. Oamenii cred că se merge după principiul „am vrut - am venit, am vrut - nu am venit”. Dr. conferențiar universitar crede că e nevoie de o explicație mai detaliată, că din moment ce te-ai înscris, ai și o responsabilitate, altfel decazi din lista de așteptare și vei fi reprogramat peste alte zile. Sau invers, se deschide accesul la toată lumea după principiul  „primul venit - primul servit” și astfel va avea loc folosirea la maxim a vaccinurilor disponibile.

Un alt factor pentru care oamenii se răzgândesc ține de încrederea în vaccin, când persoana odată programată, nimerește sub influența convingerilor persoanelor cu care interacționează și sunt anti-vaccin. „Din păcate, există această rezistență, generată de  circulația fake-news-urilor sau a opiniilor anti-vaccin în societatea noastră. Un alt moment important sunt și aceste frici care au fost diseminate pe rețelele de socializare și canalele media cu privire la riscurile vaccinurilor, care ulterior s-au dovedit a fi neadevărate”.

Dr. conferențiar universitar susține că riscul ca să existe vaccin, dar să nu existe doritori de a se vaccina există, fapt întâlnit și în alte țări unde nu s-a făcut campanii de informare a populației și nu există încrederea populației în vaccin. Rodica Rusu-Gramma, crede că acum, ca și în oricare altă epidemie, principala sarcină este o campanie corectă de comunicare. Toți partenerii și toată populația trebuie să înțeleagă că acest proces trebuie să fie parte a vieții de azi. Persoanei trebuie să i se explice clar ce înseamnă vaccinul, că ajută la crearea imunității împotriva virusului. „Noi trebuie să ne mobilizăm ca societate, fiecare dintre noi să explice celui care nu înțelege ce înseamnă vaccinarea, de aceea fiecare trebuie să-și asume acest rol, de promovare a vaccinării”.

Rodica Rusu-Gramma consideră că vaccinarea este o problemă de sănătate publică și este o greșeală să crezi că sănătatea publică este doar o responsabilitate a lucrătorilor medicali. În opinia sa, de sănătatea publică trebuie să se ocupe toți cei care au o influență și putere de decizie, toți au de spus un cuvânt, care înțeleg că un proces de vaccinare nu este doar libertatea fiecăruia, ci este și o responsabilitate socială. Prin vaccinare oamenii vor demonstra că sunt membri ai unei comunități și că le pasă de sănătatea tuturor, nu doar de sănătatea proprie. Când toți vor avea imunitate, COVID-19 nu va mai putea fi transmis de la o persoană la alta și atunci el va dispărea și acesta e cel mai mare beneficiu al vaccinării.