Mobilitatea studenților și cercetătorilor trebuie privită prin prisma oportunităților ce se deschid. Susține Rodica Cujbă, șefa direcției management cercetări științifice a Universității Tehnice a Moldovei în dezbaterii publice cu genericul „Integrare prin instruire și cercetare, proiecte educaționale moldo-române”, organizată de Agenția de presă IPN.
Rodica Cujbă a declarat că doar în anul de studii 2022-2023 peste 25 de profesori din România au predat la UTM. Acesta fiind un exemplu de transmitere a celor mai bune practici europene studenților din Republica Moldova. Referindu-se la mobilitatea cercetătorilor de la UTM în România, ea spune că aceștia revin entuziasmați de infrastructura de cercetare de dincolo de Prut, care le permite să obțină rezultate la un nivel înalt și pot concura cu cercetătorii din Europa.
„Într-adevăr, pe de o parte, mobilitatea oferă posibilități frumoase, pe de altă parte, tinerii văzând că poți face o cercetare frumoasă acolo, deseori nu se mai întorc în țară. Deci, există și riscul emigrării, dar acei tineri care se află acolo, de fapt sunt diaspora științifică a Republicii Moldova care participă, de cele mai dese ori, în proiecte de cercetare comune cu alte țări. Deci, acest risc, de fapt, devine o oportunitate nouă, de colaborare cu acele universități și acele centre de cercetare unde sunt încadrați tinerii din Republica Moldova”, a declarat Rodica Cujbă.
Rodica Cujbă apreciază relația și parteneriatul dintre Republica Moldova și România în domeniul educației și cercetării, menționând deschiderea de care dau dovadă colegii cercetători de peste Prut. „Ei sunt foarte deschiși, ne orientează în direcții corecte, ne fac să ne simțim mai siguri în ceea ce facem”, spune ea.
Referindu-se la vârsta medie a cercetătorilor din Republica Moldova, Rodica Cujbă spune că aceasta se apropie de 50 de ani ceea ce constituie un fapt foarte îngrijorător. „Din cauza finanțării foarte proaste, tinerii nu sunt atrași de cercetare. În septembrie 2022 a fost realizat un sondaj între tineri despre cât de atractivă este cercetarea pentru ei. Majoritatea au spus că este foarte interesantă și atractivă, dar nu rămân în țară și pleacă în alte domenii din cauza finanțării proaste”, a declarat Rodica Cujbă.
Cât privește așteptările pe care le au cercetătorii din Republica Moldova, șefa direcției management cercetări științifice a Universității Tehnice a Moldovei susține că acum toată comunitatea științifică din Republica Moldova cu sufletul la gură așteaptă să fie anunțată procedura de finanțare a cercetării în următorii ani. „Desigur că ne așteptăm cu toții să crească finanțarea nu doar la salarii, dar și la investiții în infrastructură pentru a oferi posibilitate cercetătorilor să facă cercetare aici, acasă”, a declarat Rodica Cujbă.
Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.